VI – Blogserie Déjà vu Interiors en haar openstaande facturen: de mondelinge behandeling

25 aug 2022 Ondernemingsrecht Yannick Willems

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Kort voor de mondelinge behandeling in de gerechtelijke procedure, waar ik in het vorige blog over schreef, hebben Julia en Daan weer contact met hun advocaat om nog enkele praktische zaken door te nemen, maar ook om het inhoudelijke gedeelte van de mondelinge behandeling door te nemen.

Ik wil meer weten over het incassotraject

Doel mondelinge behandeling

Julia is benieuwd hoe zo’n mondelinge behandeling in zijn werk gaat en wat zij daarvan kan (en moet) verwachten. Haar advocaat vertelt haar dat de mondelinge behandeling in feite drie belangrijke doelstellingen heeft:

  1. het door de rechter inwinnen van nadere inlichtingen;
  2. het bepalen van het verdere verloop van de procedure;
  3. de mogelijkheid om de zaak alsnog te schikken.

Ter voorbereiding stelt hun advocaat voor dat zowel Julia als Daan de in het dossier zittende stukken nog eens bestuderen.

De grote dag is aangebroken

De dag van de mondelinge behandeling breekt aan. Julia en Daan arriveren enigszins zenuwachtig in de hal van de rechtbank. Ze meldden zich bij de receptie en geven aan dat zij voor de mondelinge behandeling in hun zaak komen, waarop de meneer achter de balie aangeeft dat zij zich op de 2de verdieping bij balie B kunnen melden.

Aangekomen bij balie B op de 2de verdieping zien zij in de verte hun advocaat al zitten en even verder zitten ook James en Sophie. Niet veel later worden partijen door de bode binnengelaten in de rechtszaal en begint de mondelinge behandeling.

Nadat hun advocaat kort is ingegaan op de door James en Sophie ingediende schriftelijke reactie, stelt de rechter enkele vragen aan Julia, maar ook aan Daan. Kort daarna krijgen ook James en Sophie het woord en wordt aan hen een aantal vragen gesteld.

incassotraject ak

''Op het moment dat facturen onbetaald blijven, komen de specialisten van AK Advocaten graag voor u in actie.''

Handjeklap op de gang

De rechter geeft aan om de zitting tijdelijk te schorsen, zodat partijen op de gang kunnen kijken of zij met elkaar alsnog een afspraak willen maken. De rechter voegt daar nog aan toe dat een dergelijke afspraak, als deze in het door haar opgestelde proces-verbaal wordt opgenomen, dezelfde kracht heeft als een door haar uitgesproken vonnis.

Helaas zijn partijen te ver van elkaar verwijderd en komen zij niet tot een passende afspraak. De advocaat van Déjà vu Interiors vraagt de bode hen weer in de rechtszaal binnen te laten.

Vervolg?

Terug in de rechtszaal geeft rechter aan op korte termijn een vonnis te zullen wijzen. Daarover leest u in mijn zevende en laatste blog in deze reeks meer.

Wilt u direct meer weten over het incassotraject van AK of heeft u andere vragen met betrekking tot ondernemingsrecht? Neem direct contact op. Wij helpen u graag!

Lees het laatste blog

Over de blogger
Yannick Willems

Yannick is gespecialiseerd in het vastgoed- en ondernemingsrecht. Hij heeft ervaring met het opzetten van samenwerkingen en ondernemingen, maar houdt zich ook bezig met conflicten binnen ondernemingen.

Meer artikelen van Yannick Willems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.