Doet Abramovitsj Vitesse de das om?

13 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon

Weken van spanning en onthullingen bij Vitesse hebben de voetbalclub in het middelpunt van de belangstelling gezet. Onlangs werd, tegen alle eerdere ontkenningen in, onthuld dat de club zou zijn gefinancierd door niemand minder dan Roman Abramovitsj. In een moeilijke periode waarin de club miljoenen op tafel moet zien te krijgen om overeind te blijven, wordt de club in verlegenheid gebracht door het onderzoek naar mogelijke banden met Abramovitsj. Terwijl de club wanhopig op zoek is naar manieren om te overleven (denk aan crowdfunding, een galawedstrijd, een veiling etc.), rijst de vraag: Is er een oplossing voor de financiële crisis waarin Vitesse momenteel verkeert?

Ik wil meer weten over ondernemingsrecht

WHOA-procedure

Te midden deze crisis gloort er een heel klein beetje hoop. De Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) biedt Vitesse de mogelijkheid om haar financiële problemen aan te pakken, zonder daarbij failliet te gaan en de licentie te verliezen. Dit relatief nieuwe juridische instrument maakt het mogelijk om met akkoord de schuldeisers een groot deel van de schuldenlast te saneren, waardoor de club een nieuwe start kan maken. Vitesse is niet de eerste voetbalclub die gebruik maakt van de zogenoemde WHOA. ADO Den Haag ging de eredivisieclub uit Arnhem voor.

Op 25 april jl. deponeerde Vitesse de startverklaring voor het WHOA-traject bij de rechtbank. De club vroeg daarbij op een zogenoemde afkoelingsperiode en verzocht de rechtbank een herstructureringsdeskundige te benoemen. Vanavond (maandag 13 mei 2024) is het voor Vitesse en al haar supporters D-day; er zal duidelijkheid moeten komen over de vragen of er (1) voldoende geld is opgehaald met o.m. de crowdfundingactie om het door Vitesse gewenste onderhandse akkoord met haar schuldeisers te financieren én of er (2) voldoende zicht is op financiering voor de gaten in de begroting voor de komende 2 jaren. Kort en goed zal er duidelijkheid komen over de levensvatbaarheid van de club, hetgeen een essentieel fundament is voor een succesvolle WHOA-procedure. Een dergelijk akkoord met de schuldeisers kan immers uitsluitend door de rechtbank worden gehomologeerd (algemeen verbindend verklaard) indien de voetbalclub kan aantonen voldoende levensvatbaar te zijn.

vitesse whoa

''De WHOA kan voor Vitesse de reddingsboei zijn die de club nodig had''

Vervolg?

In een eerder blog had ik het al over de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). In een aankomende blogreeks zal ik nader ingaan op de verschillende instrumenten die de WHOA biedt, zoals de hierboven genoemde afkoelingsperiode en de herstructureringsdeskundige. In het volgende blog zal ik nader ingaan op het eerste (en misschien ook belangrijkste) instrument uit het WHOA-traject: De homologatie van het akkoord.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog of wilt u meer weten? Neem direct contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie ondernemingsrecht. Wij helpen u graag verder. Wilt u helemaal op de hoogte zijn en blijven over de ontwikkelingen rondom ondernemingsrecht en de WHOA? Meldt u zich dan aan voor onze lezing op 6 juni!

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon Ondernemingsrecht advocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.