WHOA II: herstructureringsdeskundigen en observatoren

12 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon

In dit blog duiken we in de wereld van herstructureringsdeskundigen en observatoren in het kader van de Wet homologatie onderhandsakkoord (WHOA). Deze figuren spelen een cruciale rol in het redden van bedrijven in financiële moeilijkheden.

Ik wil meer weten over de WHOA

Herstructureringsdeskundigen: een helpende hand

Stel je voor, een bedrijf zit in zwaar weer. Schuldeisers dreigen met faillissement en er moet snel iets gebeuren. Op dat moment kan een herstructureringsdeskundige worden aangesteld. Dit kan op verzoek van de schuldenaar, een schuldeiser, aandeelhouder of ondernemingsraad.

Een herstructureringsdeskundige helpt het bedrijf weer op de rails te krijgen. Hij of zij is speciaal opgeleid en heeft de juiste expertise. Belangrijk is dat de deskundige niet afhankelijk is van de belangen van één partij. De rechter kijkt bij de aanstelling naar de specifieke situatie en ervaring van de deskundige. 

Waarom een herstructureringsdeskundige?

Een bedrijf kan om verschillende redenen een deskundige inschakelen. Soms wil de schuldenaar bijvoorbeeld voorkomen dat er twijfel ontstaat over belangenverstrengeling. Ook kan het zijn dat het bestuur van een bedrijf een conflict tussen aandeelhouders en schuldeisers wil voorkomen.

Schuldeisers kunnen ook om een deskundige vragen als ze vinden dat de schuldenaar te weinig actie onderneemt om tot een oplossing te komen, of als ze twijfels hebben over de eerlijkheid van het proces.

kantoorklachtenregeling

''De WHOA biedt een oplossing voor complexe financiële situaties en geeft schuldenaren en schuldeisers de nodige flexibiliteit en bescherming.''

Observatoren: een extra paar ogen

Naast herstructureringsdeskundigen kan ook een observator worden aangesteld. Dit gebeurt wanneer een bedrijf zelf een akkoord voorbereidt. Een observator houdt toezicht op het proces en let daarbij op de belangen van alle schuldeisers. Hij moet onpartijdig en onafhankelijk zijn en beschikken over de juiste kennis. 

Een observator in actie

De observator heeft niet alleen een toezichthoudende rol, maar adviseert ook de rechtbank. Belangrijke beslissingen, zoals het aanstellen van een herstructureringsdeskundige of het homologeren van een akkoord, worden pas genomen nadat de observator zijn mening heeft gegeven.

Kortom, herstructureringsdeskundigen en observatoren zijn essentiële spelers in het WHOA-proces. Ze helpen bedrijven om weer op te krabbelen zonder dat de controle over hun bedrijf verloren gaat. Zo wordt een faillissement voorkomen en krijgt het bedrijf een nieuwe kans.

Blijf op de hoogte!

Wil je meer weten over de WHOA en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Lees dan ook de andere beschikbare artikelen uit deze blogreeks hieronder of schrijf je in voor onze lezing op 6 juni 2024.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag verder.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon Ondernemingsrecht advocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.