13 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon
In de wereld van bedrijven en schulden kan het soms flink stormen. Gelukkig is er de Wet homologatie onderhandsakkoord (WHOA), die een belangrijke tool biedt: de afkoelingsperiode. Maar wat houdt deze periode precies in en hoe kan het bedrijven helpen?
De afkoelingsperiode is een maatregel die al sinds 1992 bestaat, maar door de WHOA verder is uitgewerkt. Het is bedoeld om te zorgen dat een bedrijf tijdens het voorbereiden van een akkoord gewoon door kan blijven werken, zonder dat schuldeisers beslag leggen op belangrijke spullen of procedures starten.
De schuldenaar kan een afkoelingsperiode vragen zodra het WHOA-traject officieel begonnen is. Dit betekent dat hij een startverklaring heeft ingediend en binnen twee maanden een akkoord aanbiedt. De rechter bekijkt dan of de periode nodig is voor het bedrijf, of de schuldeisers er baat bij hebben, en of anderen er niet te veel nadeel van ondervinden.
Tijdens deze periode kunnen schuldeisers geen beslag leggen op spullen van het bedrijf of geld opeisen, tenzij de rechter daar toestemming voor geeft. Ook kan de rechter bestaande beslagen opheffen en wordt de behandeling van faillissementsaanvragen uitgesteld. Als het bedrijf voorheen bepaalde zaken mocht gebruiken of verkopen, mag dat binnen normale bedrijfsvoering doorgaan, zolang de belangen van anderen maar beschermd blijven.
Tijdens de afkoelingsperiode moet de schuldenaar ook doorgaan met het leveren van producten of diensten aan klanten. Als er voor de afkoelingsperiode al betalingsachterstanden waren, mag dit niet leiden tot stopzetting of ontbinding van contracten, zolang er maar nieuwe zekerheden worden gesteld voor toekomstige verplichtingen.
Belangrijk is dat een stil pandhouder geen geld mag innen of afspraken maken over betalingen, tenzij de schuldenaar voldoende vervangende zekerheid biedt. Hier wijkt de WHOA af van eerdere regelingen, waarbij het geld naar een bewaarder moest worden gestuurd. Onder de WHOA kan de schuldenaar het geld behouden, mits er andere zekerheden zijn gesteld.
De afkoelingsperiode is dus een belangrijke adempauze voor bedrijven in financiële nood. Het biedt rust en ruimte om een oplossing te vinden, zonder dat het bedrijf volledig stil komt te liggen. Dit kan een cruciale stap zijn om een faillissement te voorkomen en het bedrijf weer op de rails te krijgen.
Wil je meer weten over de WHOA en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Lees dan ook de andere beschikbare artikelen uit deze blogreeks hieronder of schrijf je in voor onze lezing op 6 juni 2024.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag verder.
Bekijk alle beschikbare artikelen uit de zevendelige blogreeks over de WHOA, geschreven door Erik van Loon.
Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.
Meer artikelen van Erik van Loon