De WHOA als reddingsboei voor jouw onderneming?

03 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon

In de dynamische wereld van ondernemerschap is aanpassingsvermogen cruciaal. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt een reddingsboei voor bedrijven die financieel watertrappelen. Deze relatief nieuwe wetgeving geeft levensvatbare ondernemingen in financiële moeilijkheden een extra instrument te herstructureren. Tevens kan de WHOA worden ingezet om met een zogenoemd liquidatieakkoord de onderneming stop te zetten en buiten faillissement af te wikkelen.

Ik vertel je in dit blog kort meer over het belang van de WHOA en over onze lezing op 6 juni die je kunt bijwonen!

Ik wil meer weten over ondernemingsrecht

Een succesvol instrument, maar nog niet voor iedereen

Recent onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), heeft de effectiviteit van de WHOA bevestigd. Het rapport, gepubliceerd eind vorig jaar, juicht de wet toe als een succesvol instrument dat doet wat het belooft. Maar er is een addertje onder het gras: het midden- en kleinbedrijf (MKB) blijft achter in het benutten van deze kans.

De oorzaken? Een gebrek aan bekendheid met de wet en de neiging om te laat in te grijpen. Daarbij komen de aanzienlijke kosten die een WHOA-traject met zich mee kan brengen, zoals griffierechten en advieskosten, die ondernemers afschrikken.

Whoa terugblik eerste uitspraak

''het midden- en kleinbedrijf (MKB) blijft achter in het benutten van de WHOA''

Belang van de WHOA groter dan ooit

Ondanks deze hindernissen, is het essentieel dat ondernemers zich niet laten weerhouden van een waardevol middel om hun bedrijf tijdig te herstructureren. Met een stijgend aantal faillissementen op de horizon, is het belang van de WHOA groter dan ooit. Het biedt zelfs de mogelijkheid voor een ‘liquidatieakkoord’, waarmee bedrijven buiten faillissement kunnen worden afgewikkeld, zonder het toezicht van een curator.

Tip: lees het praktijkvoorbeeld van voetbalclub Vitesse.

Meer weten over de WHOA? Neem deel aan onze lezing!

Het is tijd om de WHOA te omarmen. Daarom nodig ik jou op 6 juni 2024 uit voor een diepgaande lezing over deze wetgeving. We zullen verkennen hoe je de WHOA kunt inzetten voor jouw bedrijf en hoe jij je kunt voorbereiden op situaties waarin anderen deze tegen jou kunnen gebruiken. Mis deze kans niet om voorop te lopen in de kennis van herstructurering en de toekomst van jouw onderneming veilig te stellen.

Ben jij erbij? Geef je op en laat je informeren en inspireren over de mogelijkheden van de WHOA en andere ontwikkelingen in het ondernemingsrecht.

Ik wil me aanmelden

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon Ondernemingsrecht advocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.