WHOA V: bescherming van verrekening onder de WHOA

15 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon

Het is een bekend fenomeen in de financiële wereld: verrekening, waarbij openstaande schulden met elkaar worden verrekend. Maar wat als een schuldenaar in financiële problemen komt? De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) biedt hierbij bescherming, vooral met betrekking tot verrekening door de bank. Laten we eens kijken hoe dit werkt.

Ik wil meer weten over de WHOA

Bescherming van bankverrekening

Net zoals bij de Pauliana, voorziet de WHOA in een soepeler regime voor verrekening. In het bijzonder richt de wetgever zich hier op de verrekening in rekening-courant door banken. Volgens de WHOA mag een bank betalingen die binnenkomen op de bankrekening niet verrekenen met een schuld van de schuldenaar, als ze niet te goeder trouw is. Dit betekent dat ze weten of zouden moeten weten dat het faillissement van de schuldenaar eraan zit te komen.

Bescherming bij herstructurering

Als een schuldenaar zich in een herstructureringstraject bevindt, moet de bank inschatten of het faillissement te verwachten is. Ze kunnen dus terughoudend zijn met het uitvoeren van betalingen, omdat ze bij een faillissement de ontvangen betalingen niet mogen verrekenen met het uitstaande negatieve saldo. Artikel 54 lid 3 van de Faillissementswet voorkomt dit.

kantoorklachtenregeling

''De WHOA biedt een oplossing voor complexe financiële situaties en geeft schuldenaren en schuldeisers de nodige flexibiliteit en bescherming.''

Te goeder trouw

Een bank wordt als te goeder trouw beschouwd als het WHOA-traject is gestart, wat betekent dat een startverklaring is gedeponeerd of een herstructureringsdeskundige is aangesteld. Ook moet de verrekening plaatsvinden in het kader van financiering van de voortzetting van de onderneming, en niet bedoeld zijn om die financiering te beperken. 

Conclusie

De WHOA biedt belangrijke bescherming voor verrekening, vooral in situaties waarin een schuldenaar in financiële problemen verkeert. Dit draagt bij aan een eerlijke en evenwichtige afhandeling van financiële zaken tijdens herstructureringen.

Blijf op de hoogte!

Wil je meer weten over de WHOA en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Lees dan ook de andere beschikbare artikelen uit deze blogreeks hieronder of schrijf je in voor onze lezing op 6 juni 2024.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag verder.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon Ondernemingsrecht advocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.