WHOA VI: heldere beslissingen met het aspectenverzoek onder de WHOA

16 mei 2024 Ondernemingsrecht Erik van Loon

Het herstructureren van schulden onder de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is een proces dat snelheid en duidelijkheid vereist. Het aspectenverzoek, zoals beschreven in artikel 378 Fw, is een handig instrument binnen de WHOA dat kan worden ingezet voordat het akkoord wordt goedgekeurd. Laten we eens kijken wat dit precies inhoudt.

Ik wil meer weten over de WHOA

Wat is het aspectenverzoek?

Het aspectenverzoek is een procedure die bedoeld is om geschillen snel op te lossen en duidelijkheid te verschaffen voordat het akkoord wordt voorgelegd ter homologatie. Hierdoor kunnen eventuele problemen of onzekerheden tijdig worden aangepakt, in plaats van pas bij de homologatiezitting.

Hoe werkt het?

Voordat het akkoord ter stemming wordt voorgelegd, kan de schuldenaar of de herstructureringsdeskundige de rechtbank verzoeken om een uitspraak te doen over bepaalde aspecten die van belang zijn voor het akkoord. Dit kan helpen bij het elimineren van onzekerheden en het aanpassen van het akkoordvoorstel indien nodig.

Voor wie is het beschikbaar?

Deze procedure staat alleen open voor de schuldenaar en de herstructureringsdeskundige. Het is niet bedoeld als middel voor schuldeisers of aandeelhouders om het akkoord te dwarsbomen of te vertragen voor hun eigen belang.

kantoorklachtenregeling

''De WHOA biedt een oplossing voor complexe financiële situaties en geeft schuldenaren en schuldeisers de nodige flexibiliteit en bescherming.''

Waarom is het Belangrijk?

Het aspectenverzoek zorgt voor een snelle en efficiënte oplossing van geschillen, waardoor het herstructureringsproces soepeler verloopt. Het helpt bij het creëren van duidelijkheid en het vermijden van onnodige vertragingen, wat uiteindelijk gunstig is voor alle betrokken partijen. 

Conclusie

Het aspectenverzoek is een waardevol instrument binnen de WHOA, waarmee geschillen snel kunnen worden opgelost en het herstructureringsproces efficiënter verloopt. Het draagt bij aan heldere besluitvorming en een snelle afhandeling van onzekerheden, wat cruciaal is voor een succesvolle herstructurering.

Blijf op de hoogte!

Wil je meer weten over de WHOA en hoe het jouw bedrijf kan helpen? Lees dan ook de andere beschikbare artikelen uit deze blogreeks hieronder of schrijf je in voor onze lezing op 6 juni 2024.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op met mij of een van mijn collega’s van de sectie ondernemingsrecht. Wij helpen je graag verder.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Erik van Loon

Binnen het ondernemingsrecht heeft Erik twee duidelijke specialisaties: het faillissementsrecht en het rechtspersonen- & vennootschapsrecht. Het zijn voornamelijk ondernemers die vertrouwen op deze specialistische kennis van Erik.

Meer artikelen van Erik van Loon
Erik van Loon Ondernemingsrecht advocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.