Een ongeluk met een carnavalswagen, en nu?

24 feb 2018 Mediation Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Wat was carnaval weer geweldig. De praalwagens reden langs en jij hebt je ogen uitgekeken. Maar wat als een carnavalswagen plotseling over jouw voet heen rijdt? Afgelopen carnaval overkwam een volwassen man dit helaas. Gevolg? Letsel aan zijn voet. Dat werd een gipsverband en met krukken lopen de komende weken. Grote kans dat hij een tijdje niet heeft kunnen werken. Wie gaat die schade vergoeden?

WAM-verzekering

Een carnavalswagen is een motorrijtuig. Daarom moet voor de carnavalswagen een aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-verzekering) zijn afgesloten, net als voor alle andere motorrijtuigen. Deze verzekering is een overeenkomst tussen de verzekeraar en de eigenaar van de carnavalswagen. Door een WAM-verzekering af te sluiten, verzekert de eigenaar van de carnavalswagen zijn motorrijtuig (bijvoorbeeld een tractor). Als hij met zijn carnavalswagen schade veroorzaakt bij jou, kun je jouw schade bij hem claimen. De eigenaar vergoedt jouw schade dan uit eigen zak. Gelukkig is hij hiervoor verzekerd en kan hij de uitgekeerde schadevergoeding terugvragen bij zijn verzekeraar. Eind goed al goed, toch? Maar wat als de eigenaar gisteren al zijn geld aan bier heeft uitgegeven tijdens het carnaval vieren en jou niet kan betalen? Of hij had al niet veel op zijn bankrekening staan. Moet jij dan wachten totdat de eigenaar genoeg gespaard heeft om jouw schade te vergoeden?

Slachtoffer kan zelf de WAM-verzekeraar aanspreken

Nee, want dan kan jij direct naar de WAM-verzekeraar van de carnavalswagen stappen. Je hebt een eigen recht richting de WAM-verzekeraar. Je hoeft dus niet eerst naar de eigenaar van de carnavalswagen te stappen. Direct naar de verzekeraar stappen heeft een aantal voordelen. Zo is de kans klein dat de verzekeraar al zijn geld aan bier heeft uitgegeven en jouw schade niet kan vergoeden. Jij krijgt dus jouw schade vergoed, ook als de eigenaar geen geld heeft. Daarnaast moet de verzekeraar zich aan richtlijnen en gedragscodes houden bij het afhandelen van jouw schade. Hierdoor kom jij in een betere positie. Klinkt goed dus. Zijn er dan uitzonderingen op deze mooie regel?

Dronken bestuurder

Als je naar je eigen WAM-verzekering kijkt, staan daar vaak uitzonderingen in waarbij de verzekeraar niet uitkeert. Bijvoorbeeld als jij dronken achter het stuur stapt of rijdt zonder rijbewijs. Als jij dan bij iemand schade veroorzaakt, heeft de verzekeraar het recht om jouw schade niet uit te keren. Er is dan geen dekking. Terug naar het voorbeeld van de carnavalswagen. Stel dat de bestuurder van de carnavalswagen dronken was terwijl hij over jouw voet reed. De bestuurder kan dan geen vergoeding krijgen van zijn eigen verzekeraar. Kan jij dan nog wel naar de verzekeraar stappen? Het antwoord is ja. De verzekeraar kan jou niet tegenwerpen dat de bestuurder dronken achter het stuur zat. Jij krijgt dus alsnog jouw schade vergoed van de verzekeraar. De verzekeraar kan dit vervolgens verhalen op de eigenaar van de carnavalswagen. Voordeel is dat de verzekeraar dan het incassorisico loopt. Heb jij letselschade opgelopen in het verkeer door een motorrijtuig en heb jij vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. Fotocredits: KarlGroße / Fotolia

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.