Ongeval op vakantie, wat nu?

07 jul 2020 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Nu het coronavirus meer onder controle is en de maatregelen verder zijn versoepeld, denken we voorzichtig aan de invulling van onze zomervakantie. Ik hoor in mijn omgeving steeds vaker dat men ‘corona-moe’ is. Het blijft oppassen geblazen. Niet alleen voor het coronavirus, maar ook voor ongevallen die kunnen ontstaan. Daniëlle van Gastel legt uit wie aansprakelijk is en wat je het beste kunt doen bij een ongeval op vakantie.

Voorbeelden van ongevallen op vakantie

Er zijn helaas mensen die op vakantie een ongeval krijgen en hierdoor letsel oplopen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • een ongeval op een onveilige glijbaan bij het hotel;
  • een val op de gladde vloer van de badkamer in het appartement door een lekkage;
  • een verkeersongeval met een bus waarvan het vervoer bij de reis was inbegrepen;
  • een val in een kuil op het terrein van het hotel.

Er komt dan veel op je af. Wie is aansprakelijk en gaat jouw schade vergoeden?

Aansprakelijkheid reisorganisator

In de Nederlandse wet is een aparte regeling opgenomen voor letselschade die je op reis hebt opgelopen. In de wet is opgenomen dat op de reisorganisator de plicht rust om de reisovereenkomst uit te voeren “overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger redelijkerwijs mocht hebben”.

Met andere woorden: als de reis niet voldoet aan de redelijke verwachtingen van de reiziger, dan is de reisorganisator normaal gesproken aansprakelijk en schadeplichtig.

De reisorganisator is ook aansprakelijk voor alle hulppersonen die zij inschakelt. Als er een ongeluk gebeurt bij het hotel dat via de reisorganisatie is geboekt of tijdens het busvervoer dat door de reisorganisatie is geregeld, valt dit onder de aansprakelijkheid van de reisorganisator.

Reisorganisator niet altijd aansprakelijk

De reisorganisator is niet altijd aansprakelijk voor de opgelopen schade. In de wet is een aantal uitzonderingen opgenomen.

De reisorganisator is niet aansprakelijk:

  1. als de schade is ontstaan door de schuld van de reiziger zelf;
  2. als de schade is veroorzaakt door iemand die niet bij reisovereenkomst is betrokken (een derde) en de reisorganisator de schade niet kon voorzien of voorkomen;
  3. als er sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overmacht).

Als je tijdens de vakantie letselschade oploopt, zal vrij snel worden aangenomen dat de reis niet is uitgevoerd volgens de redelijke verwachtingen van de reiziger. Het gaat er vervolgens om of er sprake is van één van de hierboven genoemde uitzonderingssituaties.

Dit moet worden beoordeeld aan de hand van de specifieke omstandigheden van het geval. Waar is de reis geboekt? Wat zat er in het pakket inbegrepen? Wat is er precies gebeurd?

Zo snel mogelijk aansprakelijk stellen

Wacht niet te lang met het aansprakelijk stellen van de reisorganisator. Het is verstandig om zo snel mogelijk na de vakantie de aansprakelijkstelling te versturen. Op deze manier wordt voorkomen dat bewijsmiddelen (bijvoorbeeld camerabeelden) of gegevens van getuigen niet meer te achterhalen zijn of dat de vordering is verjaard.

Als de reisorganisator aansprakelijk is, dan kan de schade die je in het buitenland hebt opgelopen meestal worden behandeld op basis van het Nederlandse recht. Dat betekent dat je geen buitenlandse advocaat hoeft in te schakelen.

Heb je meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.