Ongeval op vakantie, wat nu?

19 aug 2018 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De zomervakantie is voor de meeste mensen weer voorbij. De batterij is opgeladen, de koffers staan terug op zolder en u zit weer helemaal in het werkritme. Natuurlijk gaat u op vakantie voor de ontspanning. Maar er zijn helaas ook pechvogels die op vakantie een ongeval krijgen en hierdoor letsel oplopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • Een ongeval op een onveilige glijbaan bij het hotel;
  • Een lekkage, waardoor u valt op de gladde vloer van de badkamer in het appartement;
  • Een verkeersongeval met een bus waarvan het vervoer bij de reis was inbegrepen;
  • Een val in een kuil op het terrein van het hotel.
Er komt dan veel op u af. Wie is aansprakelijk en moet uw schade vergoeden?

Aansprakelijkheid reisorganisator

In de Nederlandse wet is een aparte regeling opgenomen voor letselschade die u op reis oploopt. In de wet is opgenomen dat op de reisorganisator de plicht rust om de reisovereenkomst uit te voeren “overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger redelijkerwijs mocht hebben”. Met andere woorden: als de reis niet voldoet aan de redelijke verwachtingen van de reiziger, dan is de reisorganisator in beginsel aansprakelijk en schadeplichtig. De reisorganisator is ook aansprakelijk voor alle hulppersonen die zij inschakelt. Als er een ongeluk gebeurt bij het hotel dat via de reisorganisatie is geboekt of tijdens het busvervoer dat door de reisorganisatie is geregeld, valt dit onder de aansprakelijkheid van de reisorganisator.

Reisorganisator niet altijd aansprakelijk

De reisorganisator is niet altijd aansprakelijk voor de opgelopen schade. In de wet is een aantal uitzonderingen opgenomen. De reisorganisator is niet aansprakelijk:
  • Als de schade is ontstaan door de schuld van de reiziger zelf;
  • Als de schade is veroorzaakt door iemand die niet bij reisovereenkomst is betrokken (een derde) en de reisorganisator de schade niet kon voorzien of voorkomen;
  • Als er sprake is van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden (overmacht).
Als u tijdens de vakantie letselschade hebt opgelopen, zal vrij snel worden aangenomen dat de reis niet is uitgevoerd volgens de redelijke verwachtingen van de reiziger. De vraag die vervolgens beantwoord moet worden is of er sprake is van één van de hierboven genoemde uitzonderingssituaties. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de specifieke omstandigheden van het geval. Waar is de reis geboekt? Wat zat er in het pakket inbegrepen? Wat is er precies gebeurd?

Zo snel mogelijk aansprakelijk stellen

Heeft u op vakantie letsel opgelopen? Wacht dan niet te lang met het aansprakelijk stellen van de reisorganisator. Het is verstandig om zo snel mogelijk na de vakantie de aansprakelijkstelling te versturen. Op deze manier voorkomt u dat bewijsmiddelen (bijvoorbeeld camerabeelden) of gegevens van getuigen niet meer te achterhalen zijn of dat de vordering is verjaard. Als de reisorganisator aansprakelijk is, dan kan de schade die in het buitenland is ontstaan meestal worden behandeld op basis van het Nederlandse recht. Dat betekent dat u geen buitenlandse advocaat hoeft in te schakelen. Wilt u hier meer informatie over? Wij helpen u graag! Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.