Ontslag sneller mogelijk?

22 okt 2020 Arbeidsrecht Esther Evenblij

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

In mijn blog van 14 september 2020 ben ik ingegaan op een uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland, waarbij ik vertel dat een verzoek van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op de cumulatiegrond - ook wel de i-grond genoemd - voor het eerst werd toegewezen door de kantonrechter. Maar wat betekent dit voor andere cases en voor eventuele toekomstige rechtspraken? Ik vertel je er graag meer over in dit blog!

Één bijna voldragen ontslaggrond

Het uitgangspunt van de rechter was dat sprake moest zijn van minimaal één bijna voldragen ontslaggrond om tot ontbinding op de cumulatiegrond over te kunnen gaan. Ook andere rechters hebben tot nu toe als uitgangspunt genomen dat sprake moet zijn van minimaal één bijna voldragen ontslaggrond. Ik heb aangegeven dat dit uitgangspunt niet strookt met de bedoeling van de wetgever bij de invoering van de cumulatiegrond. Uit de parlementaire geschiedenis blijkt namelijk dat ook een cumulatiegrond aanwezig kan zijn indien één bijna voldragen ontslaggrond ontbreekt.

Een cumulatie van omstandigheden

Op 13 oktober 2020 is er een uitspraak van Rechtbank Gelderland gepubliceerd, waarin de kantonrechter een ander uitgangspunt volgt dan het uitgangspunt dat sprake moet zijn van minimaal één bijna voldragen ontslaggrond. Kort gezegd gaat het volgens de kantonrechter bij het toetsen van de cumulatiegrond niet om een cumulatie van de (meer of minder voldragen) gronden, maar om een cumulatie van omstandigheden genoemd in twee of meer van de ontslaggronden c tot en met h in artikel 7:669 lid 3 BW. Daarbij voert de kantonrechter aan dat in de parlementaire geschiedenis niet wordt gesproken over cumulatie van gronden en over de mate waarin deze voldragen moeten zijn voor succesvolle cumulatie. Het draait er vooral om of de verschillende aangedragen omstandigheden, genoemd in twee of meer van de gronden c tot en met h, ervoor zorgen dat van een werkgever in het concrete geval niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren.

Toekomstige rechtspraak

Het is nog even afwachten of rechters in het vervolg de lijn van één bijna voldragen ontslaggrond blijven volgen of dat aangesloten gaat worden bij het uitgangspunt van een cumulatie van omstandigheden. Nadere rechtspraak zal dit moeten uitwijzen.

Heeft u nog vragen over de cumulatiegrond of over andere arbeidsrechtelijke kwesties, neem dan contact met ons op.

Over de blogger
Esther Evenblij

Esther werkt vanaf september 2020 bij de sectie Arbeidsrecht van AK Advocaten, sinds maart 2022 als advocaat. Esther werkt zowel voor werkgevers als voor werknemers.

Meer artikelen van Esther Evenblij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.