Paardrijfeestjes en letselschadeadvocaat, een lastige combinatie

02 aug 2017 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Inmiddels is mijn oudste zoon al bijna 5 jaar oud. De eerste kinderfeestjes zijn een feit. Maar ben ik nu de enige moeder die vraagt of er een bodyprotector en helm wordt uitgedeeld bij paardrijfeestjes? En zijn de paarden wel mak genoeg? Helaas weet ik uit ervaring als advocaat hier in Breda en Etten-Leur dat het vaak misgaat met paardrijden. Paarden zijn mooie dieren, maar ze kunnen onverwachtse bewegingen maken. Zeker jonge kinderen zijn kwetsbaar omdat ze geen ervaring hebben. Ze zien het gevaar vaak ook niet, maar zijn juist speels en impulsief. Anders dan volwassen ruiters. Om die reden zou in mijn optiek de schadevergoeding bij kinderen onder de 14 jaar altijd 100% moeten zijn.

De bezitter van het paard is aansprakelijk bij een ongeluk

Als er een ongeluk gebeurt en je kind heeft letsel opgelopen dan is de bezitter van het dier daarvoor aansprakelijk. De schade moet dan wel veroorzaakt zijn door de eigen energie van het dier. Als het paard wordt ingezet door de manege voor het kinderfeestje dan is de manege aansprakelijk. Bij bedrijfsmatig gebruik geldt dat deze laatste aansprakelijk is en niet de bezitter.

Eigen schuld?

De mensen die vrijwillig meedoen aan een paardrijles weten dat paarden onverwachtse bewegingen kunnen maken. Met paardrijden gaan risico’s gepaard, zoals het gevaar van eraf vallen en getrapt worden. Als er dan toch wat misgaat, wordt er al snel gezegd dat de bezitter van het paard niet alle schade hoeft te betalen. Je bent toch zelf vrijwillig op het paard gaan zitten? De rechtspraak in Nederland gaat vaak mee in dit betoog. Een gedeelte van de schade blijft dan voor eigen rekening.

Geen eigen schuld bij kinderen onder de 14?

In het verkeer geldt al lang de regel dat je kinderen geen eigen schuld kan toerekenen. Ze zijn soms wel de weg op gerend, maar dit gedrag kan het kind niet worden aangerekend. Juist vanwege zijn leeftijd en beperkte inzicht in het verkeer en het gevaar. Zou dezelfde regel ook niet moeten gelden als een kind op een paard zit? Ook de wet gaat ervan uit dat kinderen onder de 14 niet zelf aansprakelijk kunnen zijn. Als kinderen schade veroorzaken, dan zijn de ouders van de kinderen daarvoor aansprakelijk. Het kind zelf niet. Ook buiten het verkeer wordt er vanuit gegaan dat jonge kinderen geen eigen schuld kunnen hebben. Zij hebben namelijk veel minder goed inzicht in de gevaren en kunnen zich er ook niet goed naar gedragen. Het Lars van Ruröde-arrest is hier een goed voorbeeld van. Als mijn zoontje van 5 tijdens een kinderfeestje van een paard valt, vind ik dat de bezitter volledig aansprakelijk is. Ook al zou mijn zoontje zelf misschien iets fout hebben gedaan. Daar is hij per slot van rekening kind voor.

Uitspraak rechtbank Gelderland helaas niet principieel

Op 29 november 2016 kreeg de rechtbank Gelderland de mogelijkheid om zich over een paardrijdongeluk en jong slachtoffer uit te laten. De uitspraak is pas op 13 juli 2017 gepubliceerd. Het ging in deze zaak om de 13 jarige Lisanne die op oudejaarsdag een rit maakte op een paard. Het paard sloeg op hol nadat het was geschrokken. Het meisje is eraf gevallen en het paard heeft haar ook nog verwond met ernstig hersenletsel tot gevolg. De aansprakelijkheidsverzekeraar van de bezitter vond dat Lisanne eigen schuld had. Niet alle schade zou vergoed worden. De rechtbank concludeerde uiteindelijk dat de bezitter van het paard volledig aansprakelijk was. Helaas werd dit niet principieel gebaseerd op het feit dat het hier om een kind van 13 ging. Er werd een afweging gemaakt van de omstandigheden die tot de valpartij hadden geleid. Deze kwam uit op een verdeling van 50/50. Op grond van de billijkheid heeft de rechter geoordeeld dat Lisanne 100% van haar schade vergoed moet krijgen. Het heeft voor Lisanne vier jaar geduurd voordat deze discussie werd beslecht. Het zou beter zijn dat de rechter of zelfs de Hoge Raad hier een duidelijk antwoord op zou geven. De rechtbank Midden-Nederland en ’s-Gravenhage zijn hier namelijk wel veel duidelijker over. Net zoals in verkeer geldt voor kinderen onder de 14 jaar dat aan hen geen eigen schuld kan worden tegengeworpen. Uitgangspunt zou dus 100% schadevergoeding moeten zijn. Heeft jouw kind een paardrijdongeluk gehad en letsel, neem dan contact op met de lestelschade afdeling van AK advocaten. Fotocredits: Vibe Images / Fotolia

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Eén reactie op “Paardrijfeestjes en letselschadeadvocaat, een lastige combinatie”

  1. Het is goed dat mensen dit inderdaad zelf beseffen. Voor sommige is het erg vanzelfsprekend, maar het is handig om hier even bij stil te staan. In de zorg krijg je niet altijd je gelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.