Plan VEH voor banken heeft vooral negatieve effecten

12 sep 2013 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat wanneer huiseigenaren in financiële problemen komen door een gedwongen verkoop, banken worden gedwongen om voor vervangende woningen te zorgen. Is het serieus bedoeld of is het een proefballon? De VEH heeft dit in een brief van 5 september 2013 geschreven aan minister Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. De VEH beroept zich op een zorgplicht die banken zouden hebben. Wat moeten we nu juridisch denken van deze brief?

Nu al terughoudend

Allereerst moet geconstateerd worden dat banken op dit moment redelijk terughoudend zijn met executieveilingen. Indien banken daadwerkelijk zouden doorpakken, dan zouden er veel meer gedwongen verkopen plaatsvinden dan op dit moment het geval is. Echt in extreme gevallen wordt het middel van een executieverkoop gehanteerd.

Hek van de dam

Juridisch gezien is het idee van VEH een ondermijning van alle rechten en plichten die een hypotheekverstrekker en een eigenaar onderling afspreken. Als de bank verplicht zou worden om eigenaren die hun hypotheek niet kunnen betalen te allen tijde te blijven huisvesten, dan doet dit in de basis niets aan een hypotheekachterstand en het vergroot de hypotheekachterstand alleen maar. Het hek is dan van de dam, want waarom zou men dan nog een hypotheek betalen?

Banken nog voorzichtiger

Bovendien zou de gehele hypotheekverstrekkingsmarkt nog meer vast komen te zitten. De banken zullen immers nog voorzichtiger worden met het verstrekken van hypotheken. In het voorstel van VEH wordt nog aangegeven dat als ultimum remedium de woningcorporatie als opvangorganisatie zou moeten fungeren. Ook dit is een slechte zaak. Veel woningcorporaties hebben al enorme wachtlijsten en waarom zouden woningcorporaties deelgenoot moeten worden gemaakt van een probleem tussen bank en hypotheekverstrekker?

Meer sturing gewenst

Is het dan totaal verkeerd dat er een zorgplicht komt voor banken? Dat is naar mijn mening ook weer niet het geval. Op zichzelf zou er wellicht meer sturing van overheidswege kunnen komen om een eventuele restschuld voor eigenaren draaglijk te maken. Ik heb op 5 september 2013 gesproken met BNR nieuwsradio over dit onderwerp. Luister hier het interview terug.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.