Recht op vrije advocaatkeuze in een UWV-procedure

13 nov 2017 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Naast letselschadezaken, behandel ik ook samenhangende UWV-zaken. Hiermee bedoel ik Ziektewet- en WIA-zaken. Dit zijn vaak complexe zaken, waarbij het gaat om de details. Kortom: een zaak waarvoor u een advocaat nodig heeft. In dit blog leg ik uit dat u op grond van uw rechtsbijstandsverzekering recht heeft op een ‘gratis’ advocaat bij een UWV-procedure. Bovendien heeft u recht op vrije advocaatkeuze!

Wanneer heeft u recht op vrije advocaatkeuze en wat moet u dan doen?

Het draait allemaal om de “kleine lettertjes”, oftewel om de polisvoorwaarden. Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan bent u akkoord gegaan met de polisvoorwaarden. In deze polisvoorwaarden staat wanneer u een advocaat mag inschakelen en hoe u dat moet doen.

Recht op advocaat bij administratieve & gerechtelijke procedure

Als u het niet eens bent met een beslissing van het UWV, moet u dit altijd meteen melden bij uw rechtsbijstandsverzekeraar. U moet melden dat u bezwaar wilt maken en dat u zelf een advocaat wilt kiezen. Uw rechtsbijstandsverzekeraar moet u hier officieel toestemming voor geven. Anders verliest u uw dekking op grond van de verzekering. Oftewel: u moet de kosten van rechtsbijstand dan zelf betalen. Als verzekerde mag u - op kosten van uw rechtsbijstandsverzekeraar - zelf uw advocaat kiezen als het nodig is om een zogeheten “administratieve procedure” of een gerechtelijke procedure te voeren. Het Hof van Justitie heeft in april 2016 geoordeeld dat een bezwaarprocedure bij het UWV een administratieve procedure is (zie hierover ook het blog van mijn collega Frans van Meer van 15 april 2016). Een procedure bij de rechtbank tegen het UWV (eventueel na een bezwaarprocedure), heet een “beroepsprocedure” en is een voorbeeld van een gerechtelijke procedure. Kortom: als verzekerde heeft u bij een UWV-procedure (zowel in bezwaar, beroep als hoger beroep) het recht om uw eigen advocaat te kiezen op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar.

De “kleine lettertjes”

Dit recht op een ‘gratis’ advocaat is niet onbegrensd:
  1. Er moet een redelijke kans van slagen zijn. Als het bij voorbaat duidelijk is dat bezwaar of beroep kansloos is, dan hoeft uw rechtsbijstandsverzekeraar dit niet te vergoeden.
  2. De kosten moeten ‘redelijk’ zijn. Als u bij wijze van spreken elke dag met uw advocaat aan de lijn hangt, dan is dat niet redelijk en lopen de kosten te veel op.
  3. Er wordt vaak een kostenmaximum opgenomen in de polisvoorwaarden. Hoe hoog dit maximum is, verschilt per verzekeraar. Als dat ‘potje’ op is, moet u de advocaatkosten in principe zelf betalen.

Neem gerust contact met mij op

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering en problemen met uw Ziektewet- of WIA-uitkering? Dan kan ik u op kosten van uw rechtsbijstandsverzekeraar verder helpen. Neem daarom gerust contact met mij op. Ik sta u graag te woord! Fotocredits: Kalim / Fotolia

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.