Arbeidsongeschiktheid en ziekte

De begrippen ‘ziekte’ en ‘arbeidsongeschiktheid’ worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Een zieke werknemer hoeft echter niet arbeidsongeschikt te zijn en een arbeidsongeschikte werknemer niet ziek. Een werkneemster kan arbeidsongeschikt zijn door een zwangerschap of bevalling, maar hoeft niet ziek te zijn. Als een werknemer ondanks bepaalde klachten toch volledig zijn werk kan doen, is er in beginsel geen sprake van arbeidsongeschiktheid. De arbeidsrechtadvocaten van AK Advocaten helpen werkgevers en werknemers met juridische uitdagingen omtrent arbeidsongeschiktheid en ziekte, zoals langdurige ziekte, arbeidsongeschiktheid, re-integratie en het toepassen van de ziektewet en WIA-uitkering.

Ik wil contact opnemen

Arbeidsongeschiktheid door ziekte

Afhankelijk van de situatie kan arbeidsongeschiktheid door ziekte tijdelijk of langdurig zijn. Op deze pagina zetten we een aantal aandachtspunten voor werkgever en werknemer uiteen.

De ziekmelding

De wet bevat geen bepalingen waarin de ziekmelding wordt geregeld. Een werkgever mag wel een regeling invoeren die gevolgd moet worden bij een ziek- of herstelmelding. Het is aan de werkgever om controlevoorschriften op te stellen, bijvoorbeeld in een verzuimprotocol, waaraan een medewerker na een ziekmelding moet voldoen. De werknemer hoeft bij zijn ziekmelding niet te melden welke klachten hij heeft.

Het is vervolgens aan de bedrijfsarts om te beoordelen of de werknemer daadwerkelijk ziek is. Als de werkgever twijfelt over de ziekmelding, dan kan hij de werknemer op laten roepen voor een spoedcontrole door de bedrijfsarts en vooraf met de bedrijfsarts overleggen over de twijfels. Zo kan de bedrijfsarts gericht onderzoek doen.

Doorbetaling loon bij ziekte

Als een medewerker zich ziek meldt, moet de werkgever gedurende 104 weken (2 jaar) minimaal 70% van het loon doorbetalen. In een CAO of in de arbeidsovereenkomst kan zijn bepaald dat tijdens ziekte meer dan 70% moet worden doorbetaald.

Beëindiging van het dienstverband

Is de werknemer na 104 weken nog altijd arbeidsongeschikt en hoeft de werkgever het loon niet langer door te betalen, omdat onvoldoende aan re-integratie is gedaan, dan kan de werkgever toestemming vragen aan het UWV om de werknemer te mogen ontslaan. Krijgt de werkgever toestemming van het UWV, dan mag hij de arbeidsovereenkomst opzeggen. De werknemer kan dan aanspraak maken op de wettelijke transitievergoeding.

Werkgever en werknemer kunnen het dienstverband ook beëindigen door middel van een beëindigingsovereenkomst. Bij een beëindiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid kan de werkgever het UWV verzoeken om compensatie van de wettelijke transitievergoeding die hij aan de werknemer heeft betaald.

Re-integratie bij arbeidsongeschiktheid door ziekte

De werkgever is verplicht om zich in te spannen om de zieke werknemer zo snel mogelijk te laten re-integreren. De werknemer is op zijn beurt verplicht om zo goed mogelijk mee te werken aan een spoedige re-integratie. Samen met een bedrijfsarts bekijkt de werknemer welk werk hij wel kan uitvoeren. De bedrijfsarts geeft advies over de mogelijkheden om weer aan het werk te gaan.

Het UWV toetst of werkgever en werknemer zich voldoende hebben ingespannen voor de re-integratie van de werknemer. Oordeelt het UWV dat dat niet het geval is, dan kan de werkgever worden verplicht om maximaal 52 weken langer het loon aan de werknemer door te betalen. Het niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan dus behoorlijke gevolgen hebben.

Het verschil tussen de ziektewet en WIA-uitkering

Loopt het contract van de werknemer af terwijl deze ziek is, dan komt de medewerker mogelijk in aanmerking voor een ziektewetuitkering. Werknemers die als uitzend-, oproep- of invalkracht werken, hebben in sommige gevallen ook recht op een ziektewetuitkering.

Na de periode van 104 weken stopt meestal het recht op loon en een ziektewetuitkering. Werknemers die voor 35% of meer arbeidsongeschikt zijn verklaard, kunnen in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Aan deze uitkering zijn een aantal criteria verbonden. Zo maakt de wet onderscheid tussen werknemers die volledig arbeidsongeschikt en gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard.

Verplichtingen en rechten werkgever

Als werkgever heb je bij ziekteverzuim van een werknemer een aantal plichten. Dit kan gaan over de verplichtingen omtrent het doorbetalen van het loon en inspanningen om de zieke werknemer te laten re-integreren. Jij hebt ook een aantal rechten. Bijvoorbeeld om onder bepaalde voorwaarden de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Een arbeidsrecht advocaat gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheid kan jou in elke fase van het ziekteverzuim ondersteunen.

Verplichtingen en rechten werknemer

Een werknemer heeft bij ziekte een aantal plichten. Zo ben je verplicht om je ziek te melden en mee te werken aan een re-integratietraject. Ben je het niet eens met een beslissing van jouw werkgever of het UWV? Bijvoorbeeld over de hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid? Een arbeidsrecht advocaat gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheid kan je helpen om bezwaar te maken.

''AK Advocaten geeft u graag advies over de afwikkeling van conflicten op gebied van arbeidsongeschiktheid.''

WIA-uitkering

Als het UWV oordeelt dat werkgever en werknemer zich voldoende hebben ingespannen eindigt na 104 weken de verplichting tot doorbetaling van loon en komt de werknemer mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering.

Beëindiging van het dienstverband

Als de periode van 104 weken is verstreken (en de werkgever niet langer loon hoeft door te betalen omdat er onvoldoende is gedaan aan re-integratie) en de werknemer nog altijd arbeidsongeschikt is kan de werkgever toestemming aan het UWV vragen om de werknemer te mogen ontslaan. Als de werkgever toestemming krijgt mag hij de arbeidsovereenkomst opzeggen. De werknemer kan in dat geval aanspraak maken op de wettelijke transitievergoeding. Werkgever en werknemer kunnen het dienstverband ook beëindigen door middel van een beëindigingsovereenkomst. Bij een beëindiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid kan de werkgever het UWV verzoeken om compensatie van de wettelijke transitievergoeding die hij aan de werknemer heeft betaald.

Arbeidsongeschiktheid advocaat nodig?

Heb je vragen over de arbeidsongeschiktheid van een van jouw werknemers? Wil je weten wat jouw rechten en plichten zijn? Of wil je bezwaar maken tegen een beslissing van het UWV? De arbeidsrechtadvocaten van AK Advocaten staan werkgevers en werknemers bij.

Maak vrijblijvend een afspraak