Een ongeval in een fabriek of een bouwterrein

Veel bedrijfsongevallen gebeuren in een fabriek of op een bouwplaats of bij het werken aan de weg. Soms hebben deze bedrijfsongevallen ernstige gevolgen. Wanneer je met je hand klem komt te zitten in een snijmachine. Of wanneer je een valpartij van een steiger op een bouwterrein overkomt. Of wanneer je met een heftruck in een magazijn wordt aangereden. Vaak zijn dit bedrijfongevallen waarbij je ernstig gewond kunt raken en lange tijd niet kunt werken.

Jij moet aantonen dat jouw ongeluk is gebeurd tijdens het doen van jouw werk. Als je daardoor schade hebt opgelopen, dan is jouw werkgever in principe aansprakelijk. Soms is het niet helemaal duidelijk wat er is gebeurd. Maar je hoeft gelukkig niet aan te tonen hoe het ongeluk precies is gebeurd. Het is voldoende dat jouw schade tijdens jouw werk is ontstaan.

Ben je zelf onvoorzichtig geweest? Ook dan kan jouw werkgever aansprakelijk zijn. Pas wanneer jouw schade komt door jouw opzet of bewuste roekeloosheid dan is jouw werkgever niet aansprakelijk. Opzet of bewuste roekeloosheid moet jouw werkgever bewijzen. Dat is niet makkelijk.

Jouw werkgever heeft een zorgplicht: hij moet jouw veiligheid en gezondheid beschermen. Dat betekent bijvoorbeeld dat ervoor zorgen dat jouw werkplek veilig is. Hij moet beschermingsmiddelen ter beschikking stellen (denk aan een helm of veiligheidsschoenen) en alle maatregelen nemen om onveilige situaties te voorkomen. Heeft de werkgever niet voldaan aan de zorgplicht? Dan is de werkgever aansprakelijk.

Wil je schadevergoeding ontvangen? Neem dan contact op met AK letselschade advocaten voor advies. Wij kunnen in 90% van de gevallen beoordelen of er aansprakelijkheid is. Wij helpen je met het verhalen van de schade.