Letsel als passagier

Als je als passagier van een auto of achterop een motor wordt aangereden, dan staat vast dat dat niet jouw schuld is. Jij hebt namelijk niet gereden. Je was alleen passagier.

Wanneer je als passagier schade oploopt dan heb je vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Je bent dan namelijk een zogenoemde schuldloze derde. Je kunt dan de schade claimen van de verzekeraar van de bestuurder van het voertuig waarin je wordt vervoerd. Dat geldt ook als sprake is van een eenzijdig verkeersongeval.

SVI

Vaak is er ook een schadeverzekering inzittende (SVI) of schadeverzekering opzittende (SVO) afgesloten.

De schadeverzekering inzittende of opzittende vergoedt de schade die je lijdt als je zelf rijdend in of op een gemotoriseerd voertuig een ongeval krijgt of veroorzaakt. Omdat je zelf schuld hebt aan het ongeluk is er geen wederpartij die jouw schade hoeft te vergoeden. Jouw letselschade wordt dan vergoed door de eigen verzekering. De nabestaanden hebben in geval van overlijden ook recht op een schadevergoeding.

Een schadeverzekering inzittende moet niet worden verward met een ongevallenverzekering. Een ongevallenverzekering vergoedt een vast bedrag bij blijvend letsel.

De letselschadeadvocaten van AK zijn experts in het uitleggen van de polisvoorwaarden. In sommige gevallen is het smartengeld uitgesloten. Andere maatschappijen vergoeden geen rechtsbijstand en weer andere polissen vergoeden de wettelijke rente niet boven het bedrag waarvoor je verzekerd bent.

Letsel na een verkeersongeluk? Neem contact met ons op.