Seksueel misbruik

Als je slachtoffer bent van seksueel misbruik zoals verkrachting, aanranding of incest, is het niet makkelijk om hierover te praten. Vaak ben je bang, verdrietig en boos en weet je niet hoe je met de situatie om moet gaan. Het doen van aangifte is een hele stap. Zeker als het gaat om aangifte tegen een familielid of iemand anders die heel dichtbij staat.

Het kan vervolgens vrij lang duren voordat je iets hoort vanuit het Openbaar Ministerie. Het lijkt alsof er niets met jouw aangifte wordt gedaan, niets is minder waar: er wordt juist veel onderzoek verricht door politie en het Openbaar Ministerie. Een slachtofferadvocaat kan dit onderzoek helaas niet voor je versnellen, een goed onderzoek heeft tijd nodig. Wel zullen wij regelmatig bij justitie informeren naar de stand van zaken. Als de persoon die misbruik van jou heeft gemaakt voor de rechter moet komen, komt er nog meer op je af en ga je opnieuw een emotionele piek beleven. Het is dan goed je door een van onze letselschade specialisten te laten bijstaan.

Wat doen de letselschade specialisten van AK voor je in de strafzaak?

Wij kunnen jou voorafgaand aan de zitting bij de rechter in contact brengen met de officier van justitie. Tijdens een gesprek vertelt de officier wat je tijdens het proces kunt verwachten. Ook kun je in zo’n gesprek vertellen welke gevolgen het misdrijf voor jou heeft gehad of vragen stellen over de zaak. Als het kan, mag je even een kijkje nemen in een van de zittingszalen zodat je je hierop kunt voorbereiden. Ook tijdens de zitting helpen we jou. Wij kunnen jouw verklaring voorlezen als je dit zelf niet wil of durft. Na de zitting lopen we samen met jou de zaal uit en is er de mogelijkheid om in een aparte ruimte na te praten. Ook dan sta je niet alleen. Uiteraard houden we daarna contact met het Openbaar Ministerie over de uitspraak, eventueel hoger beroep en de uitkering van een toegewezen schadevergoeding.

Stuur ons vandaag nog een bericht en wij bellen je terug om jouw schade te claimen en je te helpen in het strafproces.