In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde terug te dringen. De Nederlandse overheid voert daarom een actief beleid om de ontwikkeling van wind- en zonne-energie te bevorderen. De kans is dan ook groot dat jij op enig moment geconfronteerd wordt met windturbines of een zonnepark in jouw omgeving. Met welke aspecten krijg je dan te maken en wat zijn de regels?
Geluid
Windturbines veroorzaken geluid. Het geluid van windturbines heeft een ander karakter dan dat van bijvoorbeeld een (snel)weg of industrieterrein. Het geluid van de rotorbladen veroorzaakt een pulserend geluid, dat duidelijk hoorbaar is. In het Besluit kwaliteit leefomgeving is bepaald dat een windturbine of combinatie van windturbines overdag maximaal 47 dB en ’s nachts maximaal 41 dB op de gevel van gevoelige gebouwen (standaardwaarden). Om aan deze standaardwaarden te kunnen voldoen worden de windturbines vaak met een stilstandvoorziening uitgerust. Uit een akoestisch onderzoek, dat wordt verricht voorafgaand aan het omgevingsplan of de omgevingsvergunning, zal moeten blijken of aan de standaardwaarden wordt voldaan.
Het bevoegd gezag kan lagere of hogere immissiewaarden in het omgevingsplan opnemen. Het stellen van lagere immissiewaarden is alleen mogelijk als dat nodig is om tot een aanvaardbaar geluidsniveau te komen. Dat kan enkel vanwege de bijzondere aard van een gebied, denk aan een stiltegebied, of cumulatie (samenloop) van geluid met een andere windturbine of windpark.
Slagschaduw
De draaiende rotorbladen van een windturbine veroorzaken slagschaduw als de zon schijnt. Slagschaduw kan hinder opleveren. In het Besluit kwaliteit leefomgeving is daarom bepaald dat de windturbine op slagschaduwgevoelige gebouwen maximaal 17 dagen per jaar tijdens niet meer dan 20 minuten per dag slagschaduw mag veroorzaken. De windturbine moet een automatische stilstandvoorziening hebben, die de turbine uitschakelt zodra het maximum is bereikt. Uit een slagschaduwonderzoek, dat wordt verricht voorafgaand aan het bestemmingsplan of de omgevingsvergunning, zal moeten blijken of aan de regels wordt voldaan.
(Externe) veiligheid
Het falen van een windturbine kan leiden tot veiligheidsrisico’s. Denk aan het falen van een windturbine, waardoor een rotorblad op een gebouw of in een buisleiding terecht komt. In het Besluit kwaliteit leefomgeving, de Handreiking risicozonering windturbines en beleidsregels staan hier regels over. Uit een veiligheidsonderzoek, dat wordt verricht voorafgaand aan het omgevingsplan of de omgevingsvergunning, zal moeten blijken of de windturbines aan de veiligheidsnormen voldoen.
Natuur
Windturbines kunnen negatieve effecten hebben op de natuur. Verschillende diersoorten, waaronder vleermuizen en vogels, kunnen in aanvaring komen met de windturbines. Dit kan leiden tot verwonding of zelfs het doden van deze dieren. Ook kan sprake zijn van aantasting van bijvoorbeeld een foerageergebied of broedplaatsen. Als beschermde soorten worden verstoord, verwond of gedood is een omgevingsvergunning voor een flora en fauna-activiteit nodig.
Lokale regelgeving en beleid
Windturbines moeten ook voldoen aan lokale regelgeving. Veel van deze lokale regelgeving is opgenomen in de Omgevingsverordening en de Structuurvisie van de provincie of gemeente. Hierin staan regels over onder meer het landschap / ruimtelijke kwaliteit, de locaties die geschikt zijn voor windenergie, opstellingsvereisten enzovoorts.
Nadeelcompensatie
Windturbines kunnen leiden tot waardedaling van uw woning. Daarbij zijn factoren als afstand tot de windturbines, slagschaduw, geluidshinder en uitzicht van belang. Lees meer over nadeelcompensatie op onze pagina over dit onderwerp . Wij verzorgen graag het nadeelcompensatietraject voor jou en kunnen zelfs de aanvraag voor je indienen.
Zonne-energie
Ook zonne-energie is steeds meer in opkomst. Zonnevelden, zonneparken, zonneweides worden aangelegd op weilanden, op geluidswallen langs de snelweg en zelfs drijvend op water. Zonneparken kunnen leiden tot visuele hinder door schittering, reflectie of aantasting van het uitzicht of landschap. Daarnaast kan sprake zijn van hinder door de transformatoren die een brommend of zoemend geluid veroorzaken. Een zonne-park kan mogelijk reden zijn voor nadeelcompensatie.
De sectie Omgevingsrecht van AK Advocaten is gespecialiseerd in het milieu en natuurbeschermingsrecht. Wij staan projectontwikkelaars, ondernemers en particulieren bij, maar werken ook voor overheden.
We zijn goed op de hoogte van de huidige en de toekomstige regelgeving. Daarnaast zorgen we dat we de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op de voet volgen, zodat we je altijd snel en gericht kunnen adviseren.
Bij AK Advocaten bent u aan het juiste adres voor alle vraagstukken over wind- en zonne-energie. Neem gerust contact met ons op.