Ruimtelijke ordening, bouwen en vergunningen

Heb je vragen over de bestemming of het toegestane gebruik van een stuk grond? Heb je behoefte aan advies bij een aanvraag van een omgevingsvergunning? Of bijstand nodig tijdens een bezwaar- of beroepsprocedure? Dan ben je bij AK Advocaten aan het juiste adres.

Ruimtelijke ordening, bouwen en vergunningen

De regels over ruimtelijke ordening en bouwen maken deel uit van het omgevingsrecht. En die regels zijn talrijk en complex. Zo vindt je deze regels onder meer in landelijke wetten zoals de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving, in provinciale verordeningen en gemeentelijke  omgevingsplannen (tot 1 januari 2024: bestemmingsplannen) en de welstandsnota.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 is er veel veranderd. Elke gemeente heeft per 1 januari 2024 één omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat de gemeentelijke regels die gaan over de fysieke leefomgeving. In het omgevingsplan is onder meer bepaald welke vormen van gebruik op een locatie zijn toegestaan en wat er mag worden gebouwd. Uit de bouwregels blijkt bijvoorbeeld welke bouwwerken u mag bouwen, op welke locatie en hoe hoog deze mogen zijn. Deze regels stonden ook in het bestemmingsplan. Een omgevingsplan heeft echter een bredere reikwijdte dan het bestemmingsplan. Ook activiteiten als het kappen van bomen, aanleggen van een uitrit, maken van reclame, enzovoorts, staan in het omgevingsplan. Daarnaast kunnen ook vergunning- en meldingsplichten in het omgevingsplan staan. Een integraal document dus.

Vaak heb je voor een bouwplan een omgevingsvergunning nodig. Met de komst van de Omgevingswet is de knip in de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen ingevoerd. Hiermee is het bouwen twee delen gescheiden, namelijk de technische en ruimtelijke bouwactiviteit. Afhankelijk van de activiteit kunnen er  één, twee of geen omgevingsvergunningen nodig zijn. Dit laatste is bijvoorbeeld aan de orde bij vergunningsvrij bouwen.

Voor een activiteit die in strijd is met het omgevingsplan, moet van het omgevingsplan worden afgeweken. Ook hierin is met de Omgevingswet het nodige veranderd. Vaak wordt een bopa (omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit) gebruikt om van het omgevingsplan af te wijken. Een andere optie is het wijzigen van het omgevingsplan.

We kunnen ons voorstellen dat de regels je soms duizelen. Neem dus gerust contact met ons op als je vragen heeft.

Ik wil meer lezen over omgevingsrecht

bestemmingsplan woningen categorie

"De regels over ruimtelijke ordening en bouwen maken deel uit van het omgevingsrecht. En die regels zijn talrijk en complex."

De sectie Omgevingsrecht van AK

De sectie Omgevingsrecht van AK Advocaten is gespecialiseerd in het omgevingsrecht. Wij staan projectontwikkelaars, ondernemers, instellingen en particulieren bij, maar werken ook voor overheden.

Je kunt bij ons terecht met al je vragen over:

  • omgevingsplannen en afwijken daarvan;
  • de aanvraag omgevingsvergunningen (waaronder omgevingsvergunningen voor de activiteiten bouwen, strijdig gebruik, milieu, natuur, sloop, kap, etc.);
  • vergunningsvrij bouwen;
  • bezwaar-, beroep en hoger beroepsprocedures tegen een besluit om een omgevingsvergunning al dan niet te verlenen.

Wij weten uit ervaring dat als je tijdig strategisch advies inwint, dit onnodige vertragingen en procedures kan voorkomen.

Juridisch advies over ruimtelijke ordening, bouwen en vergunningen?

Bij AK Advocaten ben je aan het juiste adres voor alle vraagstukken over omgevingsrecht. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen graag.

Ik ga contact opnemen met Omgevingsrecht