Reisorganisatie aansprakelijk voor letsel op vakantie?

25 mei 2021 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

We mogen weer op reis! Nadat het kabinet op 15 mei 2021 voorzichtig groen licht gaf voor reizen over de grens, stonden de websites van de reisorganisaties roodgloeiend. Vaak bieden reisorganisaties diverse pakketreizen aan. Zo ook voor vakanties op een cruiseschip.

Waar voorheen de reizen op een cruiseschip een wat grijs en stoffig imago hadden, wordt dit steeds populairder. De cruiseschepen zijn voorzien van volledige luxe en comfort en varen langs diverse mooie schilderachtige badplaatsen. Maar wat nu als je tijdens een mooie (pakket)cruisereis letsel oploopt? Kan je hiervoor iemand aansprakelijk stellen en zo ja, wie?

Uitspraak rechtbank Noord-Holland

Op 21 april 2021 heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat de reisorganisatie aansprakelijk is voor de letselschade die een reiziger op een cruiseschip heeft opgelopen. Een reiziger is tijdens een ‘pakketreis’ gevallen van een trap op een cruiseschip. Hierdoor heeft de reiziger ernstig letsel opgelopen. De rechtbank is van oordeel dat de reisorganisatie aansprakelijk is, omdat zij met de reiziger een pakketreis is overeengekomen en de reis niet naar verwachting van de reiziger is verlopen.

Wanneer is er sprake van een ‘pakketreis’?

Een pakketreis is een reis die uit diverse onderdelen bestaat en bij één reisaanbieder wordt geboekt. Een pakketreis bestaat uit minimaal twee onderdelen. Hierbij kan gedacht worden aan: vervoer, verblijf of een excursie.

Aansprakelijkheid reisorganisatie

In de Nederlandse wet is opgenomen dat een reisorganisatie de plicht heeft om de reis naar de redelijke verwachtingen van de reiziger uit te voeren. Dit betekent dat als de reis niet voldoet aan de verwachtingen die de reiziger daarvan mocht hebben, de reisorganisatie hiervoor aansprakelijk is. In dat geval kan de reiziger een schadevergoeding van de reisorganisatie vorderen.

Hierbij kan gedacht worden aan een excursie die niet naar verwachting wordt uitgevoerd of een busreis naar het hotel die niet goed verloopt. Voorwaarde hiervoor is dat deze zaken onderdeel zijn van de pakketreis en dus door de reisorganisatie zijn geregeld.

Wanneer is de reisorganisatie niet aansprakelijk?

De reisorganisatie is niet altijd aansprakelijk als een reis niet naar verwachting verloopt. De wet kent namelijk een aantal uitzonderingen:

  1. Eigen schuld: als de reiziger zelf de schade heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld de reiziger wordt ziek door het drinken van water uit de kraan terwijl gewaarschuwd werd dit niet te doen;
  2. Diensten van derden: als de schade door iemand anders is ontstaan. Bijvoorbeeld als de reiziger zelf een excursie boekt en hierbij schade oploopt;
  3. Overmacht: als er een situatie ontstaat die zo onwaarschijnlijk en onvermijdelijk is dat de reisorganisatie dit niet had kunnen voorkomen. Hierbij kan gedacht worden aan een buschauffeur die tijdens de transfer naar het hotel een hartstilstand krijgt.

Wees er op tijd bij!

Als er schade is ontstaan tijdens de reis dient hiervan zo snel mogelijk melding gemaakt te worden bij de reisorganisatie. De reisorganisatie kan tijdens de vakantie al op de hoogte worden gesteld van de opgelopen schade. Belangrijk is om zo snel mogelijk na terugkomst van vakantie een aansprakelijkstelling naar de reisorganisatie te versturen. De reisorganisatie dient binnen drie maanden op de hoogte te worden gesteld van de schade. Wacht hier dus niet te lang mee. Hulp nodig of meer informatie over letselschaderecht? Wij helpen graag! 

Contact opnemen

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.