De Richtlijn Huishoudelijke Hulp en Zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad

27 feb 2018 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Mijn collega noemt in haar blog ‘Hoe bereken ik mijn letselschade?’ de richtlijnen van de Letselschade Raad. Zodra de aansprakelijkheid voor een ongeval is erkend komt de vergoeding van de schade aan de orde. De richtlijnen voorzien in een standaard manier om schadeposten vast te stellen. Ze hebben als doel om veel voorkomende discussies over dezelfde onderwerpen te voorkomen. We kunnen de richtlijnen niet voor alle schadeposten en in alle situaties gebruiken. Wel geven ze een prettig en uniform uitgangspunt.

Welke richtlijnen zijn er?

De Letselschade Raad heeft onder andere de volgende richtlijnen opgesteld:
 • Richtlijn Huishoudelijke Hulp
 • Richtlijn Zelfwerkzaamheid
 • Richtlijn Kilometervergoeding
 • Richtlijn Ziekenhuis- en revalidatiedaggeldvergoeding
 • Richtlijn Studievertraging
In dit blog zal ik een toelichting geven op de richtlijnen huishoudelijke hulp en zelfwerkzaamheid. In mijn volgende blog geef ik toelichting op richtlijnen kilometervergoeding, ziekenhuis- en revalidatiedaggeldvergoeding en studievertraging.

Richtlijn Huishoudelijke Hulp

De kosten voor het inschakelen van (een betaalde) huishoudelijke hulp worden meestal vergoed door de aansprakelijke partij. Je kunt hierbij denken aan hulp van een thuiszorgorganisatie. In de praktijk gebeurt het vaak – zeker kort na een ongeval - dat gezinsleden, familie en/of vrienden te hulp schieten (de zogenoemde mantelzorg). Deze hulp komt ook voor vergoeding in aanmerking. In de richtlijn zijn normbedragen per week opgenomen. Er zijn verschillende categorieën, zie onderstaande tabel.
  Licht beperkt tot matig beperkt in het huishouden Zwaar beperkt in het huishouden
Alleenstaande € 69,00 per week € 137,00 per week
Tweepersoonshuishouden € 91,00 per week € 181,00 per week
Gezin met inwonende kinderen jonger dan 5 jaar € 171,00 per week € 342,00 per week
Gezin met inwonende kinderen ouder dan 5 jaar € 148,00 per week € 295,00 per week
  Je krijgt het volledige normbedrag als je voor het ongeval 100% van de huishoudelijke taken verrichtte. Als je voor het ongeval bijvoorbeeld 50% van de huishoudelijke taken verrichtte, dan krijg je 50% van het normbedrag. De normbedragen gelden voor de eerste drie maanden na het ongeval. Voor de maanden daarna gaan wij in beginsel uit van het mantelzorgtarief van € 9,50 per uur (sinds 1 januari 2018). Heb je een particuliere hulp (geen familie/kennis) die meer kost dan zullen in principe die hogere kosten moeten worden vergoed.

Richtlijn Zelfwerkzaamheid

Met zelfwerkzaamheid wordt bedoeld: het zelf verrichten van werkzaamheden in, aan of rond de woning die ook tegen betaling door anderen (vakmensen) kunnen worden verricht. Hierbij kan je denken aan:
 • Reparatiewerkzaamheden in en aan de woning;
 • Schilderwerkzaamheden in en aan de woning, hieronder valt ook het aanbrengen van behang of wandbekleding;
 • Tuinonderhoud, inclusief onderhoud van paden, terrassen, schuren en schuttingen.
Na een ongeval kan je ook beperkt zijn in je zelfwerkzaamheid. In de Richtlijn Zelfwerkzaamheid zijn normbedragen per jaar opgenomen. De hoogte van het normbedrag is afhankelijk van de volgende elementen:
 • Eigen woning of huurwoning;
 • Met tuin of zonder tuin;
 • Veel onderhoud of weinig onderhoud;
 • Type woning;
 • De mate van beperking.

Conclusie

De richtlijnen gelden als uitgangspunt. Bij iedere zaak kijken we of de richtlijnen ook van toepassing zijn op de situatie. Als je kan aantonen dat in een concrete situatie de schade hoger is dan de normbedragen dan zullen wij de concrete schade op de aansprakelijke partij verhalen. Mijn collega, Jolanda Broeders, zit namens Slachtofferhulp Nederland in de werkgroep Normering van de Letselschade Raad. Zij probeert daardoor het schaderegelingsklimaat in positieve zin te beïnvloeden door mee te werken aan deze richtlijnen. Als je nog vragen hebt, kan je uiteraard contact met ons opnemen.

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.