Glaasje op, laat je rijden

22 feb 2019 Nieuwsbrief Jeroen van Kollenburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Carnaval, netwerkborrel of doorzakken in de kroeg; gelegenheden waarbij met regelmaat diverse alcoholische versnaperingen worden genuttigd. De gevolgen van een kater zijn nog wel te overzien, maar er kunnen grotere problemen ontstaan als u onder invloed van alcohol een motorrijtuig bestuurt.

Straffen rijden onder invloed

Er staan hoge straffen op het rijden onder invloed. Vaak blijft de straf niet beperkt tot een geldboete. Wanneer een alcoholgehalte in het bloed wordt geconstateerd van meer dan 1,3 promille kan uw rijbewijs worden ingevorderd. Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille. Vervolgens beslist de officier van justitie binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt.

Rijbewijs kwijt?

In de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent mag u geen enkel motorvoertuig besturen. Dus ook niet voor uw werk of voor een bezoek aan het ziekenhuis. Houdt de officier van justitie uw rijbewijs in? Dan geldt deze maatregel totdat uw zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de rechter te brengen.

Klaagschrift

Bent u het niet eens met de beslissing van de officier van justitie? Dan bestaat de mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen bij de raadkamer van de rechtbank. Heeft u daar hulp bij nodig? Wij kunnen vooraf toetsen of u een redelijke kans van slagen heeft. Zo ja, dan worden de noodzakelijke documenten opgesteld en ingediend en gaan wij mee naar de zitting.

Niet meewerken aan een alcoholonderzoek?

Mocht u in benevelde toestand denken dat het niet meewerken aan een alcoholonderzoek een goede oplossing is om te voorkomen dat rijden onder invloed vastgesteld kan worden, dan kan ik u direct uit de droom helpen. Niet meewerken aan een alcoholonderzoek is strafbaar. Hier staan hoge straffen op. Mijn beste advies voor de komende carnaval is dus: glaasje op, laat je rijden! Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Jeroen van Kollenburg

Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.

Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.