Schadevergoeding bij een verkeersongeval met de auto

22 mrt 2019 Letselschaderecht Suzanne van Reedt Dortland

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Na een verkeersongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, heeft u recht op een schadevergoeding. Het komt vaak voor dat verzekeringsmaatschappijen zeggen dat zij de aansprakelijkheid erkennen of dat er dekking is onder uw eigen verzekeringspolis. Dit betekent helaas nog niet direct dat zij alle schade gaan vergoeden. Vaak ontstaat er discussie over welke schade er moet worden vergoed.

In dit blog zet ik de verzekeringen op een rij waarmee wij in de letselschadepraktijk het meeste te maken krijgen. Daarnaast licht ik toe wat wij voor u kunnen betekenen in het verhalen van uw schade.

Ik wil meer weten over letselschaderecht

Verzekeringen die een rol kunnen spelen bij een verkeersongeval met de auto

1.     Schadevergoeding bij aansprakelijkheidsverzekering auto (WAM)

De WAM-verzekering is een verplichte verzekering, die voor gemotoriseerde voortuigen afgesloten moet worden. De WAM-verzekering vergoedt schade die de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig heeft veroorzaakt.

In Nederland is een WAM-verzekering voor een motorvoertuig verplicht. Degene die door uw schuld schade heeft geleden, kan de WAM-verzekering aanspreken waar het motorvoertuig verzekerd is om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Als dus iemand anders het ongeval heeft veroorzaakt, kunt u de WAM-verzekeraar van deze auto aanspreken voor uw schade.

2.     Schadevergoeding bij schadeverzekering inzittende

Wanneer u een ongeval krijgt- of veroorzaakt als u zelf een gemotoriseerd voertuig bestuurt en hierdoor letsel oploopt, vergoedt de schadeverzekering inzittende (SVI) de schade die u lijdt. Het is niet verplicht om een SVI af te sluiten, maar het wordt wel aangeraden.

Als iemand anders het ongeval heeft veroorzaakt, kunt u kiezen om de schade te verhalen op de WAM-verzekering van deze persoon of om uw eigen SVI aan te spreken. Wanneer u zelf het ongeval heeft veroorzaakt, is er namelijk geen wederpartij die uw schade vergoedt. Als u een SVI heeft, zal deze verzekering uw schade vergoeden. Uw nabestaanden hebben in geval van overlijden ook recht op een schadevergoeding. Met de SVI kan er dus een goed vangnet worden gecreëerd zodat uw schade alsnog wordt vergoed.

Een schadeverzekering inzittende moet niet worden verward met een ongevallenverzekering. Een ongevallenverzekering vergoedt een vast bedrag. Dit bedrag staat los van de daadwerkelijke schade die u heeft geleden.

Team letselschade helpt u graag met uw verzekeringen

AK Advocaten legt u graag de polisvoorwaarden uit. In sommige gevallen is het smartengeld uitgesloten. Andere maatschappijen vergoeden geen rechtsbijstand en weer andere polissen vergoeden de wettelijke rente niet boven het bedrag waarvoor u verzekerd bent. Wij adviseren u graag en adviseren u op welke zaken gelet moet worden.

Discussie over de schade

Sommige schadeposten zijn overduidelijk een gevolg van het ongeval. Bijvoorbeeld:

  • een deuk in een auto of
  • kapot geknipte kleding in het ziekenhuis.

Maar sommige schadeposten zijn niet zo overduidelijk. Soms kan iemand door klachten niet meer werken. Bijvoorbeeld als u hoofdpijn blijft houden, nadat u met uw hoofd tegen een autoruit aan bent geklapt, maar de scans geen afwijkingen laten zien. Dat geldt vaak ook voor pijn aan de nek die maar niet overgaat na een ongeval. Voor verzekeraars is dit een reden om te twijfelen of de hoofdpijn of nekpijn wel door het ongeval komt. Als er erg veel twijfel is dan stelt een verzekeraar zich op het standpunt dat zij deze schade niet hoeft te vergoeden.

Dit soort schadeposten levert grote discussie op. AK Advocaten pakt samen met haar medisch adviseurs deze problematiek aan. Vaak wordt een onafhankelijk arts ingeschakeld om duidelijkheid over de gevolgen van het ongeval te krijgen. Indien nodig zullen onze advocaten de zaak aan de rechtbank voor leggen.

Doel van AK Advocaten

Het doel dat wij nastreven is dat u door de schadevergoeding weer net zo kunt leven als u voor het ongeval deed. Dat kan ook door specialistische begeleiding op het gebied van werk, wonen en vervoer. AK Advocaten werkt samen met arbeidsdeskundigen, ergotherapeuten en andere deskundigen.

Soms doet een verzekeringsmaatschappij een financieel aanbod om de schade meteen te regelen. Omdat vaak nog niet duidelijk is wat precies de gevolgen zullen zijn voor de toekomst, raden wij dit ernstig af. Wij adviseren u nooit zomaar een aanbod voor een schadevergoeding te accepteren.

Fotocredits: Aunging / Adobe Stock

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Suzanne van Reedt Dortland

Suzanne werkt sinds 2012 bij AK Advocaten. Zij is gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht, in het bijzonder in letsel- en overlijdensschade.

Meer artikelen van Suzanne van Reedt Dortland
Suzanne van Reedt Dortland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.