Zijn schadevrije jaren binnen een autoverzekering over te nemen na echtscheiding?

04 feb 2022 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Ria en Ben zijn bijna 15 jaar met elkaar getrouwd als zij de beslissing nemen om te gaan scheiden. De gevolgen van de echtscheiding regelen zij in goed overleg bij een mediator. Tijdens een van de gesprekken komt ook het bezit van de auto en de daarbij horende autoverzekering aan bod. Ria en Ben hebben altijd evenveel in hun gemeenschappelijke auto gereden, maar de autoverzekering staat op naam van Ben. Hierdoor heeft alleen hij schadevrije jaren opgebouwd.

Ria heeft er geen probleem mee als de auto aan Ben wordt toebedeeld, maar zij vindt het niet eerlijk dat zij dan zonder schadevrije jaren achter blijft. Ria is namelijk van plan om een nieuwe auto te kopen en dit zou betekenen dat zij een hoge premie voor haar autoverzekering moet betalen. Ze vraagt zich af wat de mogelijkheden zijn.

Schadevrije jaren tot 31 december 2021

Tot 31 december 2021 konden de schadevrije jaren van de autoverzekering niet worden verdeeld na scheiding. Ook niet als de polishouder dit graag wilde. De partner die niet op de polis stond, moest weer bij 0 beginnen en dit betekende dat deze partner een flinke premie zou moeten betalen.

Ik wil meer weten over familierecht

Schadevrije jaren vanaf 1 januari 2022

Gelukkig voor Ria is deze regeling begin dit jaar veranderd. Sinds 1 januari 2022 is het namelijk mogelijk om de schadevrije jaren na echtscheiding onderling te verdelen. Wel mag de polishouder – in dit geval Ben – de verdeelsleutel bepalen en moet er een afstandsverklaring aangeleverd worden bij de verzekeraar.

Terugwerkende kracht?

Helaas geldt de regeling niet met terugwerkende kracht. Mocht je voor 1 januari 2022 gescheiden zijn, dan geldt de oude regeling waarbij verdeling van de schadevrije jaren niet mogelijk is. Wel zijn autoverzekeraars in dit soort gevallen geregeld coulanter en passen ze ook een premiekorting toe aan de partner op wiens naam de verzekering niet stond.

"Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk om de schadevrije jaren na echtscheiding onderling te verdelen."

Conclusie

Er is dus sprake van een positieve ontwikkeling. Ria en Ben kunnen nu ook afspraken maken over het verdelen van de schadevrije jaren. Tijdens het volgende gesprek bij de mediator zullen ze hierover spreken.

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen over de verdeling van de schadevrije jaren na echtscheiding? Ben je op zoek naar een advocaat of mediator die je kan helpen bij de afwikkeling van de echtscheiding? Neem dan nu contact op met de specialisten van de sectie Familierecht. Wij staan voor je klaar en helpen je graag!

Geschreven door Anouk Hansma en Esmée Verschuren

Ik ga contact opnemen!

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.