De scholen beginnen weer!

31 aug 2016 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Volgende week beginnen ook in mijn woonplaats Breda de scholen weer. Al jaren start gelijk na de zomervakantie de campagne van Veilig Verkeer Nederland: "De scholen zijn weer begonnen". Als moeder van 4 schoolgaande kinderen ben ik erg blij met die campagne. Gelukkig hebben ze tegenwoordig kluisjes op school waardoor die schooltassen toch iets minder dik zijn, en hebben ze een grote fietsmand (of is dat juist niet zo veilig?). Nu las ik vorige week in de krant dat ik me vooral kort na de zomervakantie extra zorgen moet maken. Na de zomervakantie gebeuren er zo'n 30% meer ongelukken tussen automobilisten en voetgangers of fietsers.1 Als onze kinderen weer naar school gaan neemt het aantal ongevallen dus fors toe. Niet voor niks roepen de Nederlandse (auto)verzekeraars alle weggebruikers op om heel alert te zijn. Normaal gebeuren er per week zo’n 211 ongevallen (tussen auto’s en voetgangers of fietsers) maar na de zomervakantie is het 280 ongelukken per week. Naast moeder ben ik ook nog letselschadeadvocaat in Etten-Leur. Ik behandel alleen maar zaken van mensen, dus ook kinderen, die een ongeluk hebben gehad. Toen mijn 2 jongste dochters, een tweeling, vorig jaar naar de brugklas gingen hield ik mijn hart vast. Dit jaar horen ze gelukkig al bij de “gevorderde fietsers”, of maak ik mezelf maar wat wijs?! Als je je –net als ik – fulltime met letselzaken bezig houdt, weet je als geen ander wat voor ellende een ongeval met zich meebrengt. Tegen mijn cliënten of hun ouders zeg ik meestal: “Je moet er bijna voor gestudeerd hebben om een ongeval te krijgen. Er komt zoveel op je af”. Daar help ik normaal gesproken bij. Ik ga tot het uiterste voor mijn klanten maar mijn moederhart hoopt toch echt, dat ik volgende week niet als eerste een verkeersongeval van een kind binnenkrijg. Moeders (en natuurlijk vaders) het kan echt geen kwaad om nog een keer tegen je kinderen te zeggen dat ze niet met hun mobiele telefoon moeten spelen als ze op de fiets zitten, dan ben je maar een bezorgde ouder! En voor iedereen die de weg op gaat met de auto of motor: het is echt niet erg als je ergens 5 minuten te laat komt. Als er een ongeluk gebeurt ben je nog veel later op je werk.

1 Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS)

Fotocredits: Fotolia / JLPfeifer

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.