Senioren in het verkeer

27 jun 2017 Letselschaderecht Ferda van Benthem

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Iedereen doet het en iedereen heeft er kritiek op. Maar als een senior het doet hebben we ons oordeel al snel geveld. Waar ik op doel? Gevaarlijk verkeersgedrag waar je je niet van bewust bent. Denk aan plotseling de weg oversteken. Of een verkeerssituatie verkeerd inschatten. Wie denkt er niet achteraf: Oeps! Dat had ik beter niet kunnen doen?!

Het verkeer wordt drukker

Het maakt niet uit of je nu op straat loopt, fietst door de stad of met de auto op de snelweg rijdt. Het verkeer wordt drukker en drukker. Als ik alleen al kijk hoe veel auto’s en fietsers ik tegenkom als ik naar mijn werk in Etten-Leur rijd, het zijn er ontzettend veel. Een deel is waarschijnlijk gehaast om op tijd op het werk of op school te komen, een ander deel van de weggebruikers juist niet. Zij gaan een dagje weg, naar het strand in Zeeland of winkelen in Bergen op Zoom. Zij hebben alle tijd.

Deelname aan verkeer brengt risico’s met zich mee

De meeste mensen zal het bekend voorkomen, een opa of buurman die vindt dat hij nog prima de weg op kan terwijl dat misschien toch niet zo veilig meer is. Die opa of buurman is een senior. Senioren nemen deel aan het verkeer en dat brengt risico’s met zich mee. Maar ook jongeren in het verkeer brengt risico’s met zich mee. Of dertigers die gehaast vanuit de opvang naar hun eerste afspraak rijden. Conclusie is dat iedereen die deelneemt aan het verkeer een risico met zich meebrengt.

Senioren in het verkeer

Zoals ik in mijn eerdere blog heb geschreven dragen mijn collega’s en ik senioren een warm hart toe. Het aantal senioren in Nederland wordt steeds groter. Daar moeten we ons allemaal van bewust zijn. Ook in het verkeer. Voor senioren is het namelijk niet altijd gemakkelijk om deel te nemen aan het verkeer. Zij hebben hun rijbewijs vaak al lang geleden gehaald. De verkeersregels zijn sindsdien veranderd, verkeerssituaties zijn aangepast en er is meer verkeer op de weg. Lichaam en geest veranderen naarmate iemand ouder wordt. Ondanks de jarenlange ervaring van senioren in het verkeer is de kans op letsel bij een verkeersongeval hierdoor groot. Denk eerst een paar tellen na voordat je je oordeel velt. En dan met name richting de senioren in het verkeer. Let op, dat zijn niet alleen de 75-plussers! Check het maar op internet, een senior ben je al vanaf vijftig jaar. Maar bedenk, je bent zo oud als je je voelt! Fotocredits: oneinchpunch / Fotolia

Over de blogger
Ferda van Benthem

Ferda is sinds 1990 advocaat letselschaderecht. Daarnaast is zij mediator. Ferda werkt vrijwel uitsluitend voor slachtoffers. Met haar 30 jaar ervaring is zij gepokt en gemazeld in de wereld van verzekeraars en rechtbanken.

Meer artikelen van Ferda van Benthem
ferda van benthem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.