Sluiting van pand na ontdekking drugslab

06 feb 2015 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Wanneer in een woning, een café of in een loods drugs worden ontdekt, dan kan de burgemeester een pand sluiten op basis van de Opiumwet. Afhankelijk van het gemeentelijk beleid - en meestal ook van het soort object - wordt een pand dan gesloten voor de duur van enkele maanden tot zelfs enkele jaren.

Sluiting van een drugslab

Wanneer echter een drugslaboratorium wordt ontdekt met uitsluitend grondstoffen, dan kan de burgemeester niet op basis van de Opiumwet sluiten. De grondstoffen staan namelijk niet op de verboden lijst van de Opiumwet.

Sluiting bij herhaaldelijke overtreding

Betekent dit dan dat de gemeente met lege handen staat en het pand niet kan sluiten? Nee, dat niet. Ook de Woningwet kan grondslag bieden voor de sluiting, als er sprake is van herhaaldelijke overtreding van de bouwvoorschriften en een bedreiging voor de leefomgeving of een gevaar voor de veiligheid of de gezondheid. Voorheen moest het bevoegd gezag aantonen dat sprake was van een klaarblijkelijk gevaar voor herhaling in de toekomst, maar dat is per 1 januari 2015 gewijzigd in het objectievere criterium van 'herhaaldelijke overtreding'.

Wees alert!

Het is goed om te beseffen dat u niet alleen geconfronteerd kunt worden met deze regels als u zelf een drugslaboratorium heeft. Als u een pand verhuurt en uw huurder heeft zonder uw medeweten drugs aanwezig, dan kan het pand toch direct worden gesloten. Is er een drugslab ontdekt, maar geen drugs, dan kan de gemeente ook overgaan tot sluiting mits sprake is van herhaaldelijke overtreding. U kunt uw schade als gevolg van de sluiting op de huurder verhalen, maar meestal is die met de noorderzon vertrokken of valt er niets te plukken. Wees daarom alert op verdachte omstandigheden, zoals huurders die cash betalen, niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, huurders die ongebruikelijke veiligheidsmaatregelen treffen enzovoorts. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.