Smartengeld, de schadevergoeding voor immateriële schade - Asselbergs & Klinkhamer advocaten

Asselbergs & Klinkhamer
gaat zorgvuldig met uw privacy om.

Onze website maakt gebruik van cookies. Deze cookies zijn er om de website goed te laten functioneren en om statistieken te verzamelen aan de hand waarvan de website kan worden verbeterd.

Als je slachtoffer bent geworden van een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval of een bedrijfsongeval, of een medische misser heb je recht op vergoeding van schade, zodra de aansprakelijkheid rond is. In deze blog zal ik vertellen over het recht op schadevergoeding voor immateriële schade, het smartengeld.

Er kan een onderscheid worden gemaakt in materiële en immateriële schade. In deze blog zal ik ingaan op de immateriële schade. Een ander woord voor immateriële schade is smartengeld. Dit is een vergoeding voor alle pijn en ellende die je na een ongeval hebt, maar ook voor het feit dat je eventueel blijvend bepaalde beperkingen aan het ongeval overhoudt. Heb je ernstig beenletsel, dan moet je je misschien wel voortaan met krukken verplaatsen of met een rolstoel. Daarvoor is een passende vergoeding op zijn plaats.

Hoogte van smartengeld

Als letselschadeadvocaat kijk ik bij het bepalen van de hoogte van een claim ter zake smartengeld naar uitspraken die rechters in vergelijkbare zaken hebben gedaan. Al die uitspraken worden in Nederland verzameld door de ANWB in de zogenaamde ‘Smartengeldgids’. Daaruit blijkt dat rechters (het zijn ook maar mensen) heel verschillend over de hoogte van het smartengeld denken. Het is goed mogelijk dat je van de ene rechter enkele duizenden euro’s meer smartengeld krijgt dan van de andere rechter.

Bij een procedure over het smartengeld loopt een slachtoffer dus ook het nodige risico. Je moet maar net de rechter treffen die vrij zuinig is bij de toekenning van het smartengeld. Als advocaat moet je heel goed beschrijven wat voor impact het ongeval en het daarbij opgelopen letsel voor jouw cliënt (het slachtoffer dus) heeft. Kan een slachtoffer zijn eigen werk nog verrichten, kan hij zijn hobby’s nog uitoefenen?

Leeftijd speelt een rol

Daarnaast is de leeftijd van het slachtoffer op het moment dat hij het ongeval krijgt ook erg belangrijk. Immers, als je al op jonge leeftijd een ernstig ongeval krijgt, dan zul je des te langer met al die pijn en beperkingen moeten leven.

Als ik dit wel eens tegen wat oudere slachtoffers vertel, reageren sommigen wat verontwaardigd. Immers, voor hen die het op oudere leeftijd overkomt is het ook zeker niet gemakkelijk, omdat oudere mensen vaak toch wat meer moeite hebben om zich aan te passen aan die beperkingen. Toch zijn de smartengeldbedragen voor jongere mensen over het algemeen wat hoger.

Meer structuur gewenst

In letselschadeland zijn er nu allerlei mensen bezig om toch wat meer structuur te gaan brengen in de smartengeldbedragen. Dit is echter een moeizaam proces en ik verwacht dat het nog geruime tijd zal duren voordat slachtoffers daar in de praktijk echt wat aan zullen hebben. Kantoorgenoot Ine Dilven heeft hier onlangs meer over geschreven.

Lees meer over het recht op schadevergoeding in mijn blogs over materiële schade en bijzondere schadeposten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.