Smartengeld; een vergoeding van 4,1 miljoen?!

24 sep 2013 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Dollar welteverstaan. In Amerika werd dit bedrag aan smartengeld onlangs toegewezen aan een man die vier dagen in een cel had doorgebracht zonder eten, drinken en licht. De politie was namelijk vergeten dat ze hem hadden opgepakt! De verwachtingen van onze cliënten ten aanzien van smartengeld zijn door dit soort cowboyverhalen uit Amerika vaak hooggespannen. Helaas, de Nederlandse smartengeldvergoedingen komen niet eens in de buurt van 1 miljoen….

Smartengeld in Nederland

Smartengeld is een vergoeding voor het leed dat iemand is aangedaan. Letsel is natuurlijk nooit goed te maken met wat voor geldbedrag dan ook. In Nederland liggen de bedragen echter wel erg laag. Ben je nog jong en heb je ten gevolge van een ongeval een complete dwarslaesie opgelopen, dan kun je rekenen op een smartengeld van circa € 150.000,00. Dit is het maximumbedrag dat in Nederland door een rechter is toegewezen en dat is alweer 20 jaar geleden. Er zit weinig beweging in de smartengeldvergoedingen in Nederland. Rechters zijn terughoudend met het toekennen van hoge bedragen. In het buitenland liggen de vergoedingen vaak veel hoger, maar tot nu toe hebben rechters daar nog geen boodschap aan. Nu geeft het voorgaande ook wel een vertekend beeld. Immers, de meeste letselschadezaken waarbij smartengeld wordt uitgekeerd worden namelijk met de aansprakelijke verzekeraar geregeld. Het is dus heel goed mogelijk dat er in het kader van onderhandelingen al vaker hogere bedragen aan smartengeld zijn vergoed. Er wordt nauwelijks over smartengeld geprocedeerd.

Smartengeld als je in coma ligt?

Wordt er wel geprocedeerd, dan levert dit vaak onsmakelijke discussies op. Zo is er in februari 2013 een vonnis gewezen over de vraag of een comapatiënt recht heeft op smartengeld en zo ja welk bedrag dan reëel is. De principiële vraag die moest worden beantwoord was of het verlies van bewustzijn tot gevolg heeft dat je geen recht hebt op smartengeld. De aansprakelijke verzekeraar stelde dat smartengeld tot doel heeft om leed te verzachten en het leven te veraangenamen. Er werd bepleit dat iemand die in coma ligt geen bewustzijn heeft en dus ook geen vreugde zal beleven aan een geldelijke vergoeding, zodat smartengeld overbodig is. De rechter maakte gelukkig korte metten met deze redenering en kende een vergoeding toe van € 100.000,00.

Rechtsvergelijking

Het interessante aan deze zaak was dat de rechter bij de vaststelling van de hoogte van het smartengeld heeft gekeken naar wat er in Engeland en Duitsland in dit soort zaken wordt toegekend. Daaruit bleek dat in Engeland een comapatiënt kan rekenen op een smartengeld tussen de € 222.000,00 tot € 318.000,00 en in Duitsland op een bedrag tussen de € 150.000,00 en € 350.000,00. Eindelijk dus een Nederlandse rechter die een voorbeeld neemt aan hetgeen in de landen om ons heen reëel wordt gevonden. Ik denk dat ik binnenkort toch eens ga procederen over de hoogte van het smartengeld! We kunnen namelijk allemaal vinden dat het smartengeld in Nederland te laag is, maar daar zullen de vergoedingen niet hoger van worden.

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Eén reactie op “Smartengeld; een vergoeding van 4,1 miljoen?!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.