Spoedeisende bestuursdwang redt kuikens

10 jul 2014 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Deze week heb ik het commentaar op artikel 5:31 van de Algemene wet bestuursrecht voor de Kennisbank Bestuursrecht afgerond. Voor degene die niet maandelijks de Gemeentestem van kaft tot kaft leest: dit artikel gaat over spoedeisende bestuursdwang. Als een situatie spoedeisend is, kan een bestuursorgaan eigenhandig een einde maken aan de overtreding. Een aardig voorbeeld hiervan biedt deze (ondoordachte) actie van studenten in Breda.

Experiment met kuikens

De studenten hadden bij wijze van experiment kuikens voor deuren geplaatst om te zien hoe men zou reageren. Dit liep anders dan verwacht, want geschrokken bewoners belden direct de dierenambulance en de politie. De dierenambulance nam de kuikens direct mee.

Spoedeisende bestuursdwang leidt ook tot kostenverhaal

Normaal gesproken moet een bestuursorgaan een termijn bieden om een einde te maken aan een overtreding. Je krijgt dan bijvoorbeeld vier weken om een illegaal bouwwerk te slopen. De begunstigingstermijn moet lang genoeg zijn om een einde te maken aan de overtreding, maar mag niet zo lang worden dat het in feite een verkapt gedoogbesluit wordt. Voldoe je niet binnen de termijn aan de last, dan kan het college zelf tot sloop overgaan. De kosten van de sloop kunnen dan op de overtreder worden verhaald. In spoedeisende situaties hoeft geen termijn te worden gesteld, het bestuursorgaan kan direct tot actie overgaan om de overtreding te beëindigen. Ook dan kunnen de kosten van bestuursdwang op de overtreder worden verhaald. Dit kan bij grote saneringszaken, zoals de ruiming na de brand bij Chemie-Pack, zelfs in de miljoenen lopen.

Rekening voor reddingsactie kuikens

Hoe liep het met de studenten af die de kuikens hadden achtergelaten? Voor het optreden van de dierenambulance werd een rekening gepresenteerd van tweehonderdvijftig euro. Gelukkig voor de studenten hoefden zij hun studiefinanciering niet aan te boren; de hogeschool die het project begeleidde betaalde en regelde bloemen voor de buurtbewoners.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.