Spoedwet biedt oplossing voor verlenging tijdelijke huurovereenkomsten - Asselbergs & Klinkhamer Advocaten

Spoedwet biedt oplossing voor verlenging tijdelijke huurovereenkomsten woonruimte

09 apr 2020 Vastgoed- en omgevingsrecht Hacer van de Rijt-Yildirim

Deze spoedwet is inmiddels definitief aangenomen.

Het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomst is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens minister Van Veldhoven biedt de spoedwet een oplossing voor huurders waarvan het tijdelijke huurcontract afloopt, maar de coronacrisis de zoektocht van huurders naar een andere woonruimte moeilijk maakt. De spoedwet biedt dus ruimte voor hen die nu vanwege ziekte, quarantaine, ontslag of dubbele diensten in de zorg niet de mogelijkheid hebben alternatieve woonruimte te zoeken.

Hoe is het nu geregeld?

Met de huidige wetgeving is het niet mogelijk om een tijdelijk huurcontract te verlengen voor een korte periode. Op dit moment is bij verlenging van een tijdelijke huurovereenkomst automatisch sprake van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, mét huurbescherming. Voor verhuurders is dat niet gunstig wanneer zij de ruimte niet (lang) willen of kunnen verhuren. Dat is de reden waarom verhuurders vaak de ontruiming tegen het einde van de tijdelijke huurovereenkomst aanzeggen.

In de huidige coronacrisis is het voor de huurder echter moeilijk om een andere woonruimte te vinden. Dit is ook omgedraaid: voor de verhuurder is het eveneens lastig om een nieuwe huurder te vinden. Deze spoedwet biedt zowel de huurder als de verhuurder de mogelijkheid het huurcontract tijdelijk te verlengen, zodat de tijdelijke aard van het contract blijft bestaan.

Spoedwet

De spoedwet geldt alleen voor huurcontracten die tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020 eindigen. Op verzoek van de huurder kan de verhuurder de huurovereenkomst éénmalig verlengen met maximaal drie maanden. Uitzondering hierop geldt wanneer de verhuurder voor 1 april 2020 al afspraken had om bijvoorbeeld de woning te verkopen, slopen of te renoveren. Ook wanneer de verhuurder zelf in de woning wil gaan wonen of als de huurder zich niet als goede huurder gedraagt hoeft de verhuurder het contract niet te verlengen.

Wanneer de coronacrisis langer duurt, zal de spoedwet mogelijk worden verlengd.

Vragen over huurovereenkomsten?

Heb je vragen over jouw situatie en deze spoedwet? Neem gerust contact met ons op. We helpen graag!

Over de blogger
Hacer van de Rijt-Yildirim

Jurist vastgoedrecht Hacer is in 2015 afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg in de master Rechtsgeleerdheid, accent privaatrecht.

Meer artikelen van Hacer van de Rijt-Yildirim
Hacer van de Rijt-Yildirim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.