Staatssteun in Supermarktland

24 jul 2014 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Jumbo wil een nieuwe megasupermarkt bouwen in Veghel. Sligro beschuldigt de provincie Noord-Brabant van verboden staatssteun aan de winkel. Jumbo wil in de megasupermarkt veel bezoekers trekken met een ‘foodexperience’, een experiment dat zij eerder al ontwikkeld heeft in Breda. De winkel zou moeten komen in een voormalige veevoederfabriek van CHV. Om dit industrieel erfgoed voor de toekomst te behouden wordt de provincie Noord-Brabant mede-eigenaar van het gebouw en zij investeert zeven miljoen euro in een verbetering van het historische pand. Sligro voert aan - en mijns inzien niet geheel ten onrechte - dat de Provincie zich hier niet als normale investeerder gedraagt. Daarmee worden huurders en gebruikers bevoordeeld. Daarom vindt Sligro dat er goedkeuring moet worden gevraagd door de Provincie aan de Europese Commissie.

Vraag verboden staatssteun voorbarig?

Saillant detail is dat het hoofdkantoor van Sligro ook in Veghel staat. Het hol van de leeuw dus. Sligro stelt dat de infrastructuur van Veghel niet berekend is op de komst van een mega Jumbo en andere bedrijven de das om doet. Hoewel de wijze waarop het project vorm krijgt nog niet geheel vaststaat, daarmee ook niet vaststaat hoe de Jumboconstructie exact zal zijn en de vraag of er verboden staatssteun is wat voorbarig is, kan in het algemeen wel het volgende gezegd worden. Als de zeven miljoen euro die wordt geïnvesteerd in de verbetering van het pand niet op een zakelijke manier verstrekt wordt dan is de kans groot dat het verstrekken van een dergelijke subsidie niet door de beugel kan. Het woord ‘subsidie’ moet men daarbij ruim zien, want soms wordt steun verstrekt die niet direct een subsidie is, maar wel voor een ondernemer een voordeel dat de rest van de markt niet krijgt. Ook staatssteun dus.

Europese Commissie om raad vragen

Mocht de Provincie van plan zijn de grens op te zoeken van wat al dan niet staatssteun is, dan is het wellicht wel verstandig de Europese Commissie te vragen of sprake is van toelaatbare staatssteun. Dit kan vervelende claims achteraf terzake terugvordering van onterecht genoten staatssteun voorkomen. Als dergelijke steun achteraf wordt teruggevorderd bij de ondernemer (Jumbo) dan kan Jumbo wellicht in de toekomst weleens niet meer de voordeligste zijn, aldus haar eigen slogan.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.