Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
meldde twee weken geleden dat het aantal bedrijfsovernames in de periode van 2009 tot en met 2012 is verdubbeld. In 2012 steeg het aantal overnames met 9 procent ten opzichte van 2011. Voor de crisis duidde een stijgend aantal overnames op een sterke economie: kapitaalkrachtige bedrijven zochten expansie en durfden te investeren. Nu is de stijging geenszins een teken van economisch herstel. Integendeel.
Ongeveer 98 procent van de overnames speelt in het midden en kleinbedrijf. Slechts 2% betrof dus de categorie “grote bedrijven”. 38 % van de bedrijfsovernames betrof organisatieadvies- en ingenieursbureaus. Daarvan is algemeen bekend dat het op die markt knokken om te overleven is. De conclusie van de genoemde cijfers ligt dan voor de hand. De overnames zijn voor het overgrote deel geen vorm van luxe maar zijn noodgedwongen ter verwerving van extra financiële middelen of ter voorkoming van een faillissement.
Het achterwege blijven van grote bedrijfsovernames zal zeker zijn weerslag hebben op de grote Randstedelijke kantoren die zich geheel of grotendeels op deze markt richten. Ook het notariaat verliest bij het achterwege blijven van de grote overnames weer markt. Als er één markt is waar de klappen vallen, dan is het wel daar: faillissementen van notariskantoren komen inmiddels met regelmaat voor; iets wat voor de crises en het introduceren van een vrijere marktwerking voor notarissen ondenkbaar was.
Maar er zijn ook advocatenkantoren die de crisis niet overleven: ging er in 2010 één kantoor failliet, in 2012 waren dat er 8 en in de eerste helft van 2013 gingen er al 5 failliet. Middelgrote advocatenkantoren zoals AK Advocaten mogen zich gelukkig prijzen dat de crisis veelal aan hun deur voorbij gaat : ook in het verleden is gebleken dat dit soort kantoren vrij conjunctuurongevoelig zijn.
De cijfers van het CBS maken één duidelijk: het stijgende aantal bedrijfsovernames is niet die ene zwaluw die een mooie economische zomer voorspelde. Integendeel: die cijfers lijken eerder op een zwarte kraai als aankondiging van een economisch gezien herfstachtig, wellicht zelfs winters, 2013.