Slachtoffer in een strafprocedure; wensenformulier van het Openbaar Ministerie

21 dec 2021 Letselschaderecht Ine Dilven

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Als je het slachtoffer bent van een gewelds- of zedenzaak en je hebt aangifte gedaan, dan zal de politie eerst de aangifte beoordelen. Er wordt een dossier opgebouwd en er wordt bewijs verzameld. Als de politie klaar is met het onderzoek, wordt het dossier voorgelegd aan het Openbaar Ministerie waar een Officier van Justitie de zaak gaat beoordelen. Als de Officier van Justitie tot vervolging overgaat, dan volgt er een strafzaak. Dit kan diverse vormen hebben. Het Openbaar Ministerie kan besluiten dat de verdachte op een officier zitting dient te verschijnen. De verdachte kan worden gedagvaard voor de politierechter of voor de meervoudige strafkamer. Dit is afhankelijk van de ernst van het strafbare feit.

Als er een strafzaak komt tegen de verdachte dan ontvangt u als slachtoffer van het Openbaar Ministerie een wensenformulier. Op dit formulier kunt u aangeven van welke slachtofferrechten u gebruik wilt maken in de strafzaak.

Het wensenformulier

Wat vult u nu in op dit wensenformulier? U kunt bijvoorbeeld aangeven of u een schadevergoeding wilt claimen in de strafzaak. U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van het spreekrecht op de zitting. Spreekrecht heb je echter niet in elke zaak. Spreekrecht heb je alleen als er sprake is van een verdenking van bepaalde (ernstige) misdrijven. Daarnaast vraagt de Officier van Justitie in bepaalde zaken of je een gesprek met de Officier van Justitie op prijs stelt. Samen met de Officier van Justitie bespreek je dan wat de impact is van het misdrijf op jou, zodat de Officier ook een beter beeld krijgt van het slachtoffer. Daarnaast wordt besproken hoe het proces verder in werking gaat en wat je daar als slachtoffer van kunt verwachten. Niet in iedere strafzaak heb je als slachtoffer dezelfde rechten. Sommige rechten gelden alleen bij bepaalde (ernstige) misdrijven. Lees hier meer over in een artikel dat Nu.nl plaatste op 20 december 2021 over de strafafdoening door het OM en het feit dat de positie van het slachtoffer daarin veel minder is.

Hoe vul je het wensenformulier in?

Mijn advies is om op het wensenformulier op alle wensen “ja” in te vullen. Het wensenformulier moet je namelijk binnen twee weken na ontvangst al indienen  bij het Openbaar Ministerie. Op dat moment kan het best zo zijn dat je nog niet precies weet welke wensen je ook echt hebt als de strafzaak daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Het is vaak een lang en emotioneel traject. Tussen het doen van de aangifte en het behandelen van de zaak bij de strafrechter kan nog een hele periode zitten, waarin je ideeën over de strafzaak veranderen. Dat is op zich geen probleem want je kunt je wensen altijd later aanpassen. Vandaar dat ik adviseer om in beginsel overal positief op te reageren. Het laten vervallen van een wens is gemakkelijker dan het aanvullen van je wensen.

Hulp of advies nodig over slachtofferrechten?

Heeft u vragen over het wensenformulier en de slachtofferrechten die u heeft, dan kunt u altijd met mij contact opnemen. Ik ben aangesloten bij het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenzaken en kan u goed adviseren en begeleiden in het straftraject tegen de verdachte.

Ik wil contact opnemen

Over de blogger
Ine Dilven

Ine werkt sinds 2002 bij AK advocaten. Ze begon op de sectie ondernemingsrecht, waar ze veel heeft geprocedeerd en onderhandelingservaring heeft opgedaan. Ook hield Ine zich toen al bezig met het aansprakelijkheidsrecht en het strafrecht.

Meer artikelen van Ine Dilven
Ine Dilven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.