5 tips voor onbezorgde feestdagen als gescheiden ouder

15 dec 2021 Familierecht Anoeska van Ginderen

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

De feestdagen komen eraan!

Hoewel de maand december bekend staat als sfeervolle maand, waarin het samenzijn met familie en vrienden centraal staat, brengt deze periode voor gescheiden ouders en hun kinderen vaak een hoop stress met zich mee.

Als het geen optie meer is om de feestdagen met het oude gezin samen te vieren, kan het verdelen van de feestdagen de nodige spanning opleveren. Bij wie verblijven de kinderen op eerste en tweede kerstdag? En waar wordt het nieuwe jaar ingeluid? Kinderen kunnen al snel het gevoel krijgen dat zij in meerdere richtingen getrokken worden en elke feestdag een van hun ouders moeten teleurstellen. De maand december is dus lang niet voor iedereen een periode van zorgeloos genieten.

5 tips voor ouders

Hieronder geven we je 5 tips voor fijne feestdagen na een (echt)scheiding:

  1. Ga op tijd het gesprek aan met de andere ouder over de verdeling van de feestdagen. Door hier tijdig afspraken over te maken, kunnen jullie de kinderen goed voorbereiden. Op deze manier weten jullie allemaal waar jullie aan toe zijn.
  2. Zorg ervoor dat je de kinderen niet belast met jouw emoties en eventuele teleurstelling. Dit zal de ene keer makkelijker zijn dan de andere keer, maar het is verstandig om jouw eigen gevoelens even opzij te zetten als de kinderen erbij zijn.
  3. Gun de andere ouder ook een fijne tijd met de kinderen en praat niet negatief over hem/haar tegen de kinderen. Spreek andere familieleden of vrienden erop aan als je merkt dat zij dit wel doen en de kinderen hier iets van meekrijgen.
  4. Creëer nieuwe tradities, waardoor het verlies enigszins verzacht wordt. Geef de kinderen de gelegenheid om hun ervaringen van het verblijf bij de andere ouder met jou te delen, hoe moeilijk dat ook kan zijn om te horen.
  5. Zorg ervoor dat de kinderen zich vrij, veilig en gehoord voelen.

De advocaten en mediators van de sectie familierecht van AK Advocaten hopen voor jou dat de feestdagen een groot succes worden. Verloopt het helaas toch niet zoals gehoopt en wil je dat dit volgend jaar anders gaat? Denk er dan eens over na om samen naar een mediator te gaan, zodat jullie wensen, behoeften en verwachtingen uitgesproken kunnen worden. Door open te communiceren komt er vaak meer ruimte om goede afspraken te maken. En dat is toch het mooiste cadeau dat je je kinderen kunt geven?

Heb je vragen? Neem dan nu contact met mij of mijn collega’s van familierecht op!! Wij staan voor je klaar en helpen je graag.

Neem contact op

Over de blogger
Anoeska van Ginderen

Anoeska is gespecialiseerd in het familierecht. Zij is zowel advocaat als mediator. Haar praktijk bestaat voornamelijk uit echtscheidingen en de verbreking van samenlevingen.

Meer artikelen van Anoeska van Ginderen
Anoeska van Ginderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.