Overlijdensschade en toekomstig inkomen

13 sep 2018 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Bij de berekening van overlijdensschade kan het toekomstig inkomen een discussiepunt vormen. Zeker als in de lijn der verwachtingen lag dat de overledene in de (nabije) toekomst flink veel meer zou gaan verdienen. Dat wil nog wel eens het geval zijn bij ondernemers, (startende) zzp’ers en professionele sporters en artiesten. Maar ook als de overledene in loondienst werkte kunnen er discussies over ontstaan. Als nabestaande moet u die toekomstige inkomsten kunnen aantonen. Hoe doet u dat?

De berekening van overlijdensschade

In een eerder blog legde ik uit hoe overlijdensschade wordt berekend. Daarbij gaf ik aan dat er vaak discussies ontstaan als de nabestaanden aangeven dat het inkomen van de overledene in de toekomst flink zou gaan stijgen. Want hoe hoog zou dat toekomstige inkomen dan zijn? Vooral bij ondernemers, professionele sporters en artiesten is het vaak een lastige en tijdrovende klus om te berekenen wat iemand in de toekomst aan inkomsten zou hebben gehad. Het is bij hen namelijk niet mogelijk om de salarisschalen van een CAO erbij te pakken. Zo heb ik in mijn praktijk eens de nabestaanden van een overleden boer bijgestaan. Deze boer zou zijn bedrijf in de toekomst nog flink hebben uitgebreid. Net voor zijn overlijden had hij nog extra grond gekocht en een aantal vergunningen aangevraagd. Ook de nabestaanden van een barkeeper kwamen bij mij terecht. De overleden echtgenoot was niet alleen barkeeper, maar ook bezig met het opbouwen van een carrière als zanger. Hij had net een platencontract getekend.

Berekening toekomstig inkomen

Voor de berekening van het toekomstig inkomen van de overleden boer heb ik in overleg met de verzekeraar van degene die de boer had aangereden een bedrijfseconoom ingeschakeld. Deze bedrijfseconoom is gaan praten met de vader van de overledene, van wie de overledene het bedrijf had overgenomen. Daarnaast is hij met collega-boeren in gesprek gegaan over de ontwikkelingen in de branche én heeft hij allerlei statistische gegevens bekeken. Aan de hand daarvan zijn we tot een goed onderbouwde inschatting van de toekomstige inkomensstijging gekomen. Voor de berekening van het toekomstig inkomen van de overleden zanger is er een onafhankelijke arbeidsdeskundige ingeschakeld. Deze deskundige is zowel met het bedrijf waar de overledene als barkeeper werkte gaan praten, als met de platenmaatschappij. Terwijl de barkeeper bezig was om zijn carrière als zanger op te bouwen zou hij ook nog als barkeeper in de bar hebben gewerkt. Hoe lang had hij die werkzaamheden kunnen combineren? Samen met deze arbeidsdeskundige hebben wij toen vastgesteld hoe het inkomen van de overledene in de toekomst gegroeid zou zijn. Uiteindelijk zijn we in beide zaken in overleg met de verzekeraars tot een bevredigende schadevergoeding gekomen. Maar eenvoudig was het niet. Helaas kan in dit soort zaken een deskundige ook niet alle discussie voorkomen. Het  komt namelijk vaak voor dat een van de partijen (de nabestaanden of de verzekeraar van de aansprakelijke partij) het niet eens is met het rapport. Soms zijn zelfs beide partijen het er niet mee eens. Als letseladvocaat probeer je dan in eerste instantie in goed overleg (met partijen en de deskundige) tot een oplossing te komen. Lukt dat niet? Dan moet er over zo’n expertiserapport gediscussieerd of zelfs geprocedeerd worden. Dit levert natuurlijk de nodige vertraging en emoties op, vandaar dat we dit als het even kan proberen te voorkomen.

Conclusie

Het berekenen van overlijdensschade is vaak erg complex en tijdrovend, zeker als het toekomstig inkomen niet vast lag. De verzekeraar zal hier vaak de discussie met u over willen aangaan. Er zal dan, eventueel met behulp van onafhankelijke deskundigen, een inschatting van het toekomstig inkomen moeten worden gemaakt. Als u net uw partner hebt verloren, kan ik mij voorstellen dat uw hoofd hier helemaal niet naar staat. Neemt u dan een ervaren letseladvocaat in de arm. Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.