Heeft u de toestemming voor het reizen met uw minderjarige kind geregeld?

11 jun 2018 Familierecht Renee Heerkens

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Over enkele weken staat de zomervakantie weer voor de deur. Met het aantrekken van de economie, zien we dat steeds meer mensen kiezen voor een vakantie in het buitenland. Even lekker naar de zon, wellicht een familiebezoek en quality time met de kinderen. Laat die onbezorgde vakantie maar komen. Of toch niet?

Toestemming andere gezagsouder vereist bij alleen reizen met minderjarig kind

Veel ouders oefenen samen het gezag uit over hun kinderen. Dit gezag kan zijn ontstaan door het huwelijk of geregistreerd partnerschap of doordat partijen dit hebben laten aantekenen in het gezagsregister. Bent u zich ervan bewust dat u toestemming nodig heeft van de andere gezagsouder indien u met uw minderjarige kind naar het buitenland reist? Veel ouders staan daar helaas niet (op tijd) bij stil en regelen dit niet. En dan? In dat geval loopt u het risico dat u bij de douane wordt tegengehouden. Als de toestemming van de andere ouder niet kan worden aangetoond, dan mag de minderjarige niet uitreizen. Dit als maatregel om kinderontvoering te voorkomen. Een zware domper op wat een zorgeloze vakantie had moeten worden.

Wat moet u doen als u alleen met uw minderjarige kind wil reizen?

Reist u met een minderjarig kind naar het buitenland (ongeacht met welk vervoersmiddel), dan heeft u de toestemming nodig van de andere ouder die met het gezag is belast. Die toestemming moet u voldoende kunnen aantonen. Via de website van de Rijksoverheid kunt u een speciaal daarvoor bestemd toestemmingsformulier downloaden. Dit formulier moet door beide gezagsouders worden ondertekend. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u dit formulier en de stukken die op het formulier zijn aangegeven, meeneemt op reis. Let erop dat bepaalde stukken tijdig moeten worden aangevraagd (zoals een uittreksel uit de Basisregistratie Personen en het gezagsregister). Wacht dus niet tot het laatste moment om dit te regelen!

Andere ouder geeft geen toestemming

Het komt helaas regelmatig voor dat de andere ouder geen toestemming geeft. Vaak vanwege redenen die losstaan van de reis, maar die verband houden met de scheidingsproblematiek. Bijvoorbeeld omdat de hoogte van de alimentatie in geschil is of omdat partijen met elkaar discussiƫren over een contactregeling. De toestemming wordt dan gebruikt (of misbruikt) om op andere punten een akkoord af te dwingen.

Wat kunt u in dat geval doen?

Het heeft steeds de voorkeur om alsnog in overleg met de andere partij goede afspraken te maken. Dit kan bijvoorbeeld in mediation. Ons kantoor beschikt over een gespecialiseerd mediator die partijen kan helpen om tot een oplossing te komen. Indien een van partijen niet openstaat voor mediation, dan kunt u zelf een advocaat in de arm nemen. De Familierecht advocaten van AK Advocaten hebben veel ervaring met deze geschillen. Afhankelijk van de resterende tijd en uw belangen, zullen wij eerst proberen om de wederpartij alsnog te bewegen tot het geven van toestemming. Blijft de andere ouder deze toestemming weigeren, dan kunnen wij voor u vervangende toestemming aanvragen bij de rechter. Indien nodig kan daarbij ook de afgifte van het paspoort door de andere ouder worden afgedwongen.

Kort geding

Bovenstaande verzoeken kunnen worden voorgelegd in een zogenaamd kort geding. Dit is doorgaans een snelle en korte procedure voor zaken waarin een spoedeisend belang bestaat. Rondom de vakanties is het echter ook bij de rechtbank drukker. Hierdoor kan de procedure toch meer tijd in beslag nemen dan gebruikelijk. Houd er daarom rekening mee dat het vaak meerdere weken duurt voordat u een uitspraak van de rechter heeft.

Vraag tijdig om toestemming en neem op tijd contact op

Met het naderen van de vakantie is mijn uitdrukkelijke advies om op tijd bij uw ex-partner om toestemming te verzoeken. Krijgt u die niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van onze Familierecht advocaten. Wij helpen u graag. Fotocredits: Jacob Lund / Adobe Stock

Over de blogger
Renee Heerkens

Meer artikelen van Renee Heerkens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.