Uitsluiting van dekking bij brandverzekering

04 jun 2014 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Gisteravond kwam ik terug van een bijeenkomst in Breda. Thuisgekomen gooi ik zoals gebruikelijk mijn jasje over de stoel die dan vervolgens door mijn vrouw aan de kapstok gehangen wordt. Ineens een klap en het leek alsof de ruiten eruit kwamen. Kort daarna, opnieuw een klap. Getuige alle whatsappjes bleek dat er een probleem was bij Shell Moerdijk in een benzeenreactor die ontploft was. Als ik een half uur eerder was geweest dan had ik dat kunnen zien, maar ik ben ook weer geen ramptoerist die speciaal hiervoor nogmaals de A17 oprijdt. Alle lof voor de hulpverlening die snel op gang kwam en uiteindelijk werd vanochtend rond 6.00 uur het sein ‘brand meester’ gegeven.

Is een goede verzekering genoeg?

Nu is zo’n brand voor de gemiddelde ondernemer ver van mijn bed. “Ik ben toch goed verzekerd” of “daarvoor heb ik toch mijn tussenpersoon” is algemeen de gedachte. Toch zijn dergelijk gedachten wel erg kort door de bocht. Dit wordt pijnlijk duidelijk in een reeks van procedures die betrekking heeft op uitsluitingsclausules in verzekeringspolissen. Met name zijn hierbij aan de orde NEN 3140 / NEN 1010. Als een verzekerde verzuimt een in de clausule beschreven verplichting tot periodieke controle van een installatie na te komen, dan kan dit - en zo stelt een verzekeraar zich standaard op - leiden tot verval van het recht op uitkering van brandpenningen. Dat dit hele forse gevolgen heeft voor een verzekerde moge duidelijk zijn.

Bewijs moeilijk te leveren

Overigens wordt een verzekerde door rechtbanken veelal wel in de gelegenheid gesteld om aan te tonen dat de oorzaak van de brand niet had kunnen worden voorkomen als er wel controlemaatregelen in het kader van NEN 3140/ NEN 1010 zouden zijn getroffen, maar bewijs is niet eenvoudig te leveren. Immers het object is afgebrand en u bent dan afhankelijk van bevindingen van allerlei experts en contra-experts, terwijl u uiteindelijk met een relatief goedkope controle een dergelijke discussie had kunnen voorkomen. Moraal van het verhaal, zorg als ondernemer ervoor dat u niet alleen verzekerd bent tegen brandschade, maar controleer ook de clausules die een verzekeraar daaraan stelt, want verzuim daarvan kan leiden tot verval van uitkering van brandpenningen. Veelal betekent dat ‘einde bedrijf’.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.