Uitspraak inzake Zwarte Piet discriminerend?

18 aug 2014 Algemeen AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Burgemeester van der Laan van Amsterdam kondigde afgelopen donderdag aan dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de bestuursrechter, waarin is bepaald dat hij nog eens goed naar de in 2013 afgegeven vergunning voor de intocht van Sinterklaas moet kijken. De rechter oordeelde dat de intocht niet discriminerend is, maar dat deze wel leidt tot negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur. Van der Laan had de vergunning moeten toetsen aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het recht op eerbiediging van privé-,familie-, en gezinsleven wordt gegarandeerd: "De negatieve stereotypering van Zwarte Piet op de zwarte mens leidt tot een inbreuk op hun privéleven", aldus de rechter.

Flauwekul rondom Zwarte Piet

Ik wil ieders mening respecteren, maar ik hoop dat de klagers in die zaak dan ook respecteren dat ik het maar een hoop flauwekul vind. Een relatief zeer kleine groep maakt ophef over een eeuwenoude Nederlandse traditie. De intocht is feitelijk een kindvriendelijk toneelspel en voor mij staat vast dat er echt helemaal niemand is die door de rol van Zwarte Piet plots denkt: "Eigenlijk toch maar rare lui, al die gekleurde mede-Nederlanders van mij..." Moet ik een toneelstuk verbieden waarin een advocaat wordt afgeschilderd als een geldbeluste procestijger, die alleen aan zijn eigen belang denkt, omdat dat inbreuk maakt op mijn persoonlijke levenssfeer? Natuurlijk niet, de kijker weet wel beter... Toch?

Discriminerend?

Als we even doordenken over de gevolgen van deze uitspraak, dan komen we op een wel heel interessante problematiek uit. De uitspraak leidt ertoe dat de donker gekleurde Piet die een rol speelt in het toneelstuk Intocht waarschijnlijk zal verdwijnen. Maar stel nu: ik ben een gezellige huisvader uit Suriname of Ivoorkust. Ik wil mijn kind verblijden en bied mij aan als Piet tijdens de intocht. De kans is groot dat ze mij dan in de toekomst moeten weigeren... omdat ik gekleurd ben!! Nu willen ze naar anders gekleurde Pieten toe, zo begrijp ik, maar dan nog: dan moet ik mij als Piet schminken, hetgeen de Chinese Piet, de Nederlandse Piet of de Eskimo Piet niet hoeft... Pure discriminatie dus... ;-)

Oplossing

De oplossing voor deze dreigende discriminatie in ons toch zo tolerante landje is eenvoudig: met zijn allen hopen dat de Raad van State de uitspraak vernietigt.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

2 reacties op “Uitspraak inzake Zwarte Piet discriminerend?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.