23 mrt 2020 Arbeidsrecht Jeroen van Kollenburg
Bij ondernemers leven er nogal wat vragen met betrekking tot de inmiddels ingetrokken regeling Werktijdverkorting en de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).
Wij proberen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Voor 17 maart 2020 18.45 uur verzoek gedaan maar nog geen reactie
Werkgevers die voor 17 maart 2020 18.45 uur een beroep hebben gedaan op de werktijdverkorting en daarop nog geen reactie hebben gekregen, gaan automatisch over naar de NOW. Zij hoeven geen nieuwe aanvraag in te dienen. Wel moeten ze nadere informatie geven. Maar die wordt bij hen opgevraagd.
Werktijdverkorting is voor 17 maart 2020 18.45 uur toegekend
Voor werkgevers die werktijdverkorting hebben aangevraagd en aan wie de werktijdverkorting al is toegekend, heeft de beëindiging van de werktijdverkorting (nog) geen gevolgen; deze blijven in stand. De ontheffingen zijn verleend voor een periode van maximaal zes weken. Verlenging van de ontheffing is na 17 maart 2020, 18.45 uur niet meer mogelijk. De bedrijven aan wie werktijdverkorting is toegekend kunnen na afloop daarvan een aanvraag Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) indienen.
Nog geen werktijdverkorting aangevraagd – aanvraag NOW
Voor werkgevers die nog geen werktijdverkorting hebben aangevraagd, geldt dat zij dat ook niet meer kunnen doen. De regeling is ingetrokken. Deze werkgevers kunnen straks wel een beroep doen op de NOW. Dat kan zodra de regeling wordt opengesteld. Dat is nu nog niet het geval.
De Rijksoverheid heeft laten weten dat het streven is om de regeling binnen twee weken bekend te maken, maar houd rekening met een eventuele extra uitloop.
De NOW-regeling geldt wel met terugwerkende kracht voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
In alle gevallen is het advies aan ondernemingen: zorg voor een correcte (kloppende) administratie. Waar bij de werktijdverkorting sprake moest zijn van 20% werkvermindering, is het criterium bij de NOW een minimale verwachte omzetdaling van 20%. Werkgevers moeten aantonen hoeveel minder werkzaamheden voorhanden waren, hoeveel minder omzet wordt verwacht en welke werknemers wanneer wel en wanneer niet hebben gewerkt. Houd deze gegevens dus minutieus bij!
Neem contact op met de sectie Arbeidsrecht van AK Advocaten.
Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.
Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg