Het Play Your Cards Right evenement is terug op 21 november 2024 in het Holland Casino Breda. Het onderwerp van dit jaar: goed bestuur en eigendomsoverdracht van familiebedrijven.
08 okt 2024 Vastgoedrecht Judith Vermeeren
Al jaren wordt gesproken over actualisering van de UAV-GC 2005. In januari is het zover en zal de herziene UAV-GC beschikbaar zijn. Een belangrijke stap vooruit in de verbetering van samenwerking en de mogelijkheden tot innovatie binnen de bouw- en infrasector. Wat verandert er en wanneer kunnen (of moeten) we de UAV-GC 2025 toepassen?
UAV staat voor Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012. De toevoeging -GC staat voor geïntegreerde contractvormen.
De UAV & UAV-GC zijn algemene voorwaarden die worden gebruikt in verschillende sectoren zoals: grond-, weg- en waterbouwsector en in de algemene bouwsector. Opdrachtgevers en aannemers kunnen per project kiezen welke set voorwaarden (UAV of UAV-GC) gebruikt wordt. Het verschil zit met name in de rol en de verantwoordelijkheden die de opdrachtgever heeft.
Net zoals de UAV 2012 en de UAV-GC 2005 zijn ook de UAV-GC 2025 zogenaamde paritair opgestelde voorwaarden: voorwaarden die op voet van gelijkheid tot stand zijn gekomen.
Voor aanbestedende diensten geldt als uitgangspunt dat als voor een bepaalde soort overeenkomst, zoals een aannemingsovereenkomst, paritaire algemene voorwaarden bestaan, deze integraal door de aanbestedende dienst moeten worden toegepast (artikel 3.9C Gids Proportionaliteit). Als de aanbestedende dienst wenst af te wijken van paritair opgestelde algemene voorwaarden is dat alleen toegestaan als hij dat voldoende – projectspecifiek – motiveert.
De UAV zijn de voorwaarden waarin de aanneming van werk, de uitvoering door de aannemer van het door de opdrachtgever aangeleverde ontwerp, wordt geregeld. De aannemer is bij toepassing van de UAV dus alleen belast met de uitvoering van het ontwerp. Met de ontwerpwerkzaamheden houdt de aannemer zich in beginsel niet bezig.
Bij UAV-GC contracten is de rol van de aannemer breder. In dit geval is het de aannemer (of zijn ontwerpteam) die het ontwerp creëert en vervolgens ook de uitvoeringswerkzaamheden (en het onderhoud) voor zijn rekening neemt. Bij de UAV-GC draagt de de aannemer een deel van het risico, voornamelijk het ontwerprisico. Dit in tegenstelling tot de UAV waar de opdrachtgever vaak een groot gedeelte van het ontwerprisico draagt. Daarnaast is het verschil met de UAV dat bij UAV-GC-contracten de verwachtingen van de opdrachtgever en de uitwerking ervan in een programma van eisen functioneel wordt beschreven in plaats van gedetailleerd. Bij UAV-GC contracten bepaalt de aannemer hoe het werk wordt gerealiseerd. Een ander groot verschil is dat de opdrachtgever bij UAV-GC veel minder betrokken is bij de controle op de realisatie van het werk. Zijn betrokkenheid bij de realisering uit zich, indien dit is overeengekomen, voornamelijk door bepaalde momenten van toetsing en acceptatie.
De nieuwe versie van de UAV-GC is aangepast op gebieden zoals risicoverdeling, aansprakelijkheid en versterking van de samenwerking, meer specifiek:
De UAV-GC 2025 wordt officieel gelanceerd op de InfraTech beurs op 14 januari 2025. De UAV-GC 2025 is dan ook vanaf dinsdag 14 januari 2025 verkrijgbaar: online en in gedrukte vorm.
Voor nieuw te sluiten overeenkomsten wordt aangeraden de UAV-GC 2025 toe te passen zodra deze beschikbaar is. Voor contracten waarop de UAV-GC 2005 van toepassing is, verandert er niets.
Heb je vragen over de toepassing van de UAV of UAV-GC wanneer je een aannemingsovereenkomst gaat sluiten, bij problemen tijdens de uitvoering van het werk of na oplevering? Neem contact op met mij of mijn collega’s van de sectie Vastgoedrecht.
Judith maakt sinds 2007 deel uit van de sectie Vastgoed- en omgevingsrecht van AK Advocaten. Judith heeft zich gespecialiseerd in het huurrecht, appartementsrecht, bouwrecht en aanbestedingsrecht.
Meer artikelen van Judith Vermeeren