13 jun 2024 Vastgoedrecht Judith Vermeeren Esther Evenblij
Vanaf 1 juli 2024 is er een belangrijke verandering in de Nederlandse huurmarkt. De Wet vaste huurcontracten treedt in werking. Met deze wet wordt de mogelijkheid om woonruimte tijdelijk te verhuren aan banden gelegd. In deze blog bespreek ik de wet en leg ik uit welke mogelijkheden nog wel bestaan om woonruimte tijdelijk te kunnen (blijven) verhuren.
Sinds de inwerkingtreding van de Wet doorstroming huurmarkt op 1 juli 2016 is het eenvoudig om tijdelijke huurovereenkomsten voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimte (kamers) te sluiten. Zo’n huurovereenkomst eindigt na de vooraf afgesproken periode, mits het einde en daarmee de ontruiming, tijdig door de verhuurder wordt aangezegd. Alleen als verhuurder huurder niet op tijd een dergelijke aanzegging stuurt, wordt de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd verlengd en heeft huurder dus recht op huurbescherming.
Acht jaar later wordt deze tijdelijke contractvorm grotendeels afgeschaft. De Wet vaste huurcontracten regelt dat huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd weer de norm worden. Dit geldt voor zowel zelfstandige als onzelfstandige woningen. Alle nieuwe huurovereenkomsten die verhuurders vanaf 1 juli 2024 aangaan, gelden dan voor onbepaalde tijd. De tijdelijke huurovereenkomsten die vóór 1 juli 2024 zijn afgesloten, veranderen niet.
Er zijn enkele uitzonderingen op de Wet vaste huurcontracten. In sommige gevallen kan voor bepaalde doelgroepen toch een tijdelijke huurovereenkomst worden gesloten. Voor dit soort situaties is er vanaf 1 juli 2024 het ‘huurcontract van bepaalde duur’. Dit zijn huurovereenkomsten van maximaal 2 jaar.
De doelgroepen die onder de uitzonderingen vallen zijn:
Ook blijft het in de volgende (bestaande) situaties nog mogelijk na invoering van de wet een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten, namelijk bij:
Als de verhuurder een huurovereenkomst woonruimte die geldt voor onbepaalde tijd wil opzeggen, kan dit alleen op grond van een wettelijke opzeggingsgrond. Onder de Wet vaste huurcontracten komt er vanaf 1 juli 2024 een nieuwe opzeggingsgrond bij en wordt de bestaande opzeggingsgrond ‘dringend eigen gebruik’ uitgebreid.
Hoewel de afschaffing van tijdelijke huurovereenkomst op het eerste gezicht een aanzienlijke impact lijkt te hebben voor verhuurders, zal de daadwerkelijke impact in de praktijk waarschijnlijk beperkt(er) zijn. Gezien de huidige overspannen markt zullen er genoeg huurders te vinden zijn die onder de uitzonderingen vallen en aan wie nog steeds tijdelijke huurovereenkomsten kunnen worden aangeboden. Belangrijk is dat de tijdelijke huurovereenkomst zorgvuldig wordt geformuleerd, zodat deze voldoet aan de eisen die de wet aan de specifieke variant stelt.
Is tijdelijke verhuur niet mogelijk of maakt de situatie dat het risico bestaat dat de huurder zich toch op huurbescherming kan beroepen? Dan is het voor de verhuurder des te belangrijker ervoor te zorgen dat direct voor de juiste verhuur situatie wordt gekozen en een rendabele huurprijs wordt overeengekomen. Optimalisatie van de waarde van de woning op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) is daarbij verstandig. Een zelfstandige woning levert per definitie in verhouding meer punten en dus een hogere toegestane huurprijs op. Met kleine aanpassingen in de woning kan het puntenaantal op grond van het WWS wellicht ook worden verhoogd.
Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat de nieuwe wet met zich brengt dat verhuurders die lid zijn van een VvE extra oplettend moeten zijn. In de praktijk zien wij vaak gebeuren dat een verhuurder een appartement verhuurt en de VvE vervolgens bezwaar maakt tegen de verhuur. Als de verhuur slechts tijdelijk is, dan kan dat vaak wel met een regeling worden opgelost. Geniet de huurder huurbescherming, dan kan de verhuurder mogelijk niet zonder slag of stoot aan de verlangens en eisen van de VvE voldoen. De huurder gaat namelijk niet zomaar weg. Dat kan tot een heel vervelende -vaak kostbare- situatie leiden. Laat je daarom tijdig adviseren of en in welke vorm verhuur binnen de VvE mogelijk is.
Heb je vragen over de Wet vaste huurcontracten of wens je advies over verhuren? Neem dan contact met mij of een van mijn collega’s van de sectie Vastgoedrecht op.
Judith maakt sinds 2007 deel uit van de sectie Vastgoed- en omgevingsrecht van AK Advocaten. Judith heeft zich gespecialiseerd in het huurrecht, appartementsrecht, bouwrecht en aanbestedingsrecht.
Meer artikelen van Judith Vermeeren
Goedemorgen een vraag naar aanleiding van artikel nieuwe huurwet 1 juli 2024
Ons appartement in Amsterdam dat wij nu verhuren aan onze dochter komt te
koop te staan per augustus en onze dochter zal er dan uit zijn.
Wij zijn met de makelaar overeengekomen dat de oplever datum bij verkoop
vastgesteld wordt op 1 december 2024 . Het appartement is dus vrij vanaf ongeveer
half augustus tot 1 december( appartement ligt in de nieuwe pijp,volledig gemeubileerd en gestoffeerd) wat zijn de huidige mogelijkheden om bij de
nieuwe wetgeving ons appartement voor drie maanden te verhuren?
Bij voorbaat dank..
Hans Hubert