Valt er nog iets te vieren met carnaval?

19 feb 2019 Nieuwsbrief AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Over cafés die open willen blijven en concurrerende aanvragen voor een partytent.

Cafés die open willen blijven

Voor een café is het van groot belang om open te zijn tijdens de carnavalsperiode. De omzet is dan hoog. Maar wat kunt u als ondernemer doen als de burgemeester de vergunningen voor exploitatie kort voor carnaval intrekt? En wat kunt u doen als de burgemeester handhaaft omdat hij weigert de vereiste vergunningen te verlenen?

Voorlopige voorziening

In zulke gevallen kunt u de bestuursrechter in een voorlopige voorziening (een soort kort geding) vragen de werking van het besluit (intrekking of handhaving) tijdens de carnavalsperiode te schorsen. De rechter zal dan een belangenafweging maken. Als er geen acute onveilige situatie dreigt doordat u alcohol schenkt en u een zeer groot zakelijk en financieel belang hebt, kan de voorzieningenrechter ervoor kiezen de werking van het ongunstige besluit (tijdelijk) te schorsen. Daarbij kan het in uw voordeel zijn als er weinig andere gelegenheden zijn om carnaval te vieren. De voorzieningenrechter kan het verzoek om een voorlopige voorziening ook afwijzen. Zo weegt het algemeen belang bij het voorkomen dat de vergunningen worden gebruikt voor het plegen van strafbare feiten bijvoorbeeld zwaarder dan uw financieel belang.

Concurrerende aanvragen voor een partytent

Het komt regelmatig voor dat twee carnavalsverenigingen een evenementenvergunning voor een partytent op het (dorps)plein aanvragen, terwijl er maar plaats is voor één partytent. De vraag is dan aan welke vereniging de burgemeester de vergunning moet verlenen. In meerdere uitspraken is bepaald dat de burgemeester hierbij een ruime mate van beleidsvrijheid heeft. Met andere woorden, de burgemeester heeft een ruime vrijheid na afweging van de belangen de vergunning al dan niet te verlenen. De gemeente kan hiervoor overigens ook apart evenementenbeleid hebben waarin staat wanneer een vergunning wordt verleend. De burgemeester kan besluiten dat het opbouwen en plaatsen van twee tenten op hetzelfde plein tijdens carnaval kan leiden tot problemen die de openbare orde in gevaar brengen. De burgemeester kan er dan vanuit de openbare orde voor kiezen om slechts aan één carnavalsvereniging een omgevingsvergunning te verlenen. Het staat de carnavalsvereniging die naast de evenementenvergunning grijpt dan vrij om op een andere geschikte locatie een vergelijkbaar evenement te organiseren. Het gaat hier immers niet om een concurrerende aanvraag van een schaarse vergunning, waarbij de burgemeester meerdere gegadigden de gelegenheid moet bieden om mee te dingen naar de evenementenvergunning.

Wees er op tijd bij

Wilt u als carnavalsvereniging de concurrerende carnavalsvereniging aftroeven? Wees er dan in ieder geval op tijd bij. Om een grotere kans te maken een vergunning te verkrijgen, kunt u het beste vroegtijdig (als eerste) de aanvraag doen. Ook is wenselijk in de aanvraag te onderbouwen dat er voldoende veiligheidsmaatregelen komen. De rechter zal dan niet snel oordelen dat de burgemeester de evenementenvergunning aan de andere carnavalsvereniging had moeten verlenen. Fotocredits: Kzenon / Adobe Stock

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.