Verkeersboete in het buitenland

24 aug 2018 Nieuwsbrief Frans van Meer

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De zomervakantie is weer voorbij. Dat is op zich al erg jammer. Ronduit vervelend is het als u – soms maanden na de vakantie – een brief ontvangt waarin staat dat u bent geflitst op de ‘Autoroute du Soleil’ of in een pittoresk Spaans dorpje. Of misschien bent u met de (huur)auto wel door het oude centrum van Pisa gereden terwijl dat niet mocht.

‘Dat waait wel over’

Sinds enkele jaren wisselen EU-lidstaten kentekengegevens uit. Dat maakt dat de adresgegevens van verkeersovertreders sneller kunnen worden achterhaald. Toch was in het verleden, als er een verkeersboete uit het buitenland op de mat viel, de eerste gedachte van veel mensen dat het wel zou overwaaien. U betaalde de boete niet en kwam daar regelmatig nog mee weg ook. Dat is inmiddels een stuk lastiger.

Verkeersboetes overdragen

Tegenwoordig kunnen EU-lidstaten de inning van een verkeersboete namelijk over en weer overdragen. De mogelijkheid daarvoor moet dan in de wetten van beide landen zijn opgenomen. Bijna alle EU-landen kennen inmiddels wettelijke bepalingen die dit mogelijk maken, behalve Griekenland en Ierland. Deze inningsprocedure geldt niet voor niet-EU-landen zoals Noorwegen of Zwitserland. Betaalt u een boete niet direct aan de instantie van het land dat de boete heeft opgelegd? Dan kan de buitenlandse instantie het Nederlandse Centraal Justitieel Incassobureau (het CJIB) inschakelen om de boete innen. Het EU-land dat de boete wil innen stuurt de boete dan naar het CJIB met een omschrijving van de overtreding. Daarbij geven zij ook aan of er nog mogelijkheden zijn om tegen de boete in beroep te gaan. Alleen een onherroepelijke boete kan worden overgedragen. Een boete is onherroepelijk als alle termijnen zijn verstreken en beroep tegen de boete niet meer mogelijk is.

Kosten

Komt het tot een overdracht van de boete? Dan worden bovenop het boetebedrag vaak allerlei kosten doorbelast, zoals administratie- en/of procedurekosten van het land waar de overtreding is begaan. Ook het CJIB rekent in dat geval administratiekosten.

Betalen van de boete

Betaalt u uw vakantieboete niet? Reken er dan niet op dat het wel overwaait. Bovendien  worden de extra kosten dan alleen maar hoger. Hoe sneller u betaalt, hoe ‘goedkoper’ het is. Betaalt u toch niet? Dan kunnen uw gegevens in de politieregisters van het vakantieland worden opgenomen. Bij een reguliere verkeerscontrole kunt u dan alsnog tegen de lamp lopen. Het lijkt mij dat u tijdens uw volgende vakantie niet zit te wachten op een confrontatie met ‘la policía’. Fotocredits: Adobe Stock / Jacob Lund

Over de blogger
Frans van Meer

Frans werkt sinds januari 2008 bij AK Advocaten. Hij houdt zich met name bezig met het Arbeidsrecht.

Meer artikelen van Frans van Meer
Frans van Meer

Eén reactie op “Verkeersboete in het buitenland”

  1. Goedendag heer/mevrouw,

    Mijn naam is Jimmy en ik heb hulp nodig met een verkeersboete uit Duitsland.

    Het gaat om een snelheidsboete van 30 km te hard.
    Volgens Oberhausen Duitsland wordt er gezegd dat er een bord staat dat van 100kmph naar 90kmph naar 60kmph.
    Volgens mij en mijn mede reizigers was er nergens zoveel borden achter elkaar.
    Maar na maanden berichten verwisselen kreeg ik een brief dat ik een keus had om te betalen of naar het rechtbank te komen en heb ik beslist om de boete te betalen en heb ik hun gemaild hoe ik dit kon doen.
    3 maanden later kreeg ik een brief binnen dat ik niet meer kan betalen en alsnog naar de rechtbank moest komen in Oberhausen.

    Ik had liefst gewoon betaald, maar nu ben ik verplicht om te komen terwijl ik wilde betalen toen ik de kans kreeg?

    Kunnen jullie mij helpen of weten jullie een andere mogelijkheid waar ik mijn probleem kan aankaarten?

    Ik dank jullie alvast voor jullie hulp en tijd!

    Met vriendelijke groet,
    Jimmy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.