Een verkeersongeval in het buitenland: wat nu?

27 mei 2014 Letselschaderecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

De zomer is in aantocht. Ieder jaar vertrekken weer veel mensen met de auto naar het buitenland om te genieten van de zon. Vaak gaat dit goed, maar het kan zijn dat je buiten je schuld betrokken raakt bij een verkeersongeval en hierbij letsel oploopt. Wanneer je betrokken bent bij een verkeersongeval binnen Europa is het belangrijk om samen met de tegenpartij het Europese schadeformulier in te vullen en dit formulier beiden te ondertekenen. Zo heb je altijd een bewijs van de toedracht van het ongeval. Ook is het handig om foto’s te maken van de situatie ter plaatse en de gegevens van eventuele getuigen te noteren.

Afwikkeling verkeersongeval

Om de schadeafwikkeling voor het slachtoffer binnen Europa te vergemakkelijken is de vijfde Richtlijn Motorrijtuigenverzekering in het leven geroepen (ook wel WAM-richtlijn genoemd). Op grond van deze richtlijn kan het slachtoffer in eigen land een vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij aanspreken. Je hoeft als slachtoffer met je schadeclaim dus niet naar de tegenpartij of diens buitenlandse verzekeraar, maar kunt direct de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar aanspreken. De contactgegevens van de Nederlandse vertegenwoordiger kun je opvragen bij het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. Bij een ongeval buiten Europa dien je wel de buitenlandse verzekeraar aan te spreken. Belangrijk om te weten is dat deze Nederlandse maatschappij slechts een vertegenwoordiger is. Voor belangrijke beslissingen dient deze vertegenwoordiger toestemming van de buitenlandse verzekeraar te verkrijgen. Hierdoor kan een antwoord soms lang op zich laten wachten. Indien je niet binnen drie maanden een met redenen omkleed antwoord ontvangt van de Nederlandse vertegenwoordiger, kun je je wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds helpt dan in eerste instantie bij het op gang brengen van het proces. Indien er onenigheid blijft bestaan over de aansprakelijkheid en er een procedure moet worden opgestart, zal je je wel direct moeten wenden tot de buitenlandse verzekeraar. Je zult dan rechtstreeks de buitenlandse verzekeraar moeten dagvaarden.

Ander land, andere regels

Bij een verkeersongeval in het buitenland zal de schadeclaim meestal moeten worden beoordeeld naar het recht van dat land. In het buitenland gelden vaak andere regels: zo kan er een andere termijn van toepassing zijn waarbinnen je de schadeclaim moet indienen en kunnen er andere regels gelden voor het vaststellen van de aansprakelijkheid en het bepalen van de hoogte van de schadeclaim. Het kan zijn dat je hierdoor minder schadevergoeding krijgt dan wanneer je in Nederland een verkeersongeval overkomt met dezelfde gevolgen. Bij een ongeval in het buitenland kan het dus een hele toer zijn om je schade vergoed te krijgen. Ik wens vakantiegangers dan ook naast zon vooral een veilige reis en behouden thuiskomst toe!

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.