Is de laadpaalk(l)ever een uitstervende diersoort?

12 mei 2022 Verkeersstrafrecht Jeroen van Kollenburg

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.

Wat is een laadpaalklever?

Het gaat hier niet om een nieuw ontdekte diersoort uit de Amazone. Een laadpaalklever is de persoon die zijn elektrische auto op een laadplek parkeert en de auto op deze parkeerplaats laat staan wanneer de auto volledig is opgeladen.

Een laadpaalklever kreeg een boete van € 95,00 omdat hij na het opladen de auto nog ongeveer twee uur op de parkeerplaats liet staan. De boete werd aangevochten.

Het beleid van deze gemeente is dat het langdurig bezet houden van een gereserveerde parkeerplaats met een ander doel dan het opladen niet is toegestaan. Er wordt naar redelijkheid en billijkheid opgetreden.

Ik wil meer weten over verkeersstrafrecht

Wat is redelijkheid en billijk?

Wat is ‘langdurig’? Het Gerechtshof heeft het beroep van de laadpaalklever verworpen, maar zegt niets over de vraag wat als redelijk of langdurig moet worden gezien.

Juridisch gezien is de uitspraak mogelijk juist, maar ik leef toch mee met de laadpaalklever. De overheid maakt het de burger niet makkelijk. Het beleid verschilt per gemeente en de ene gemeente handhaaft wel en de andere niet.

Is de zakenman fout die zijn auto pas een uur nadat zijn auto is opgeladen verplaatst na een zakelijke afspraak? Moet je om 2 uur in de nacht opstaan om je auto te verplaatsen omdat een groen lampje is gaan branden?

blijven-staan-op-parkeerplaats-auto-volledig-opgeladen

"Het beleid verschilt per gemeente en de ene gemeente handhaaft wel en de andere niet."

Eenvormig beleid

Tijd voor eenvormig beleid. En misschien is er nog een andere oplossing. We weten allemaal dat de Nederlander het makkelijkst wordt getroffen in zijn portemonnee. Sommige elektriciteitsvoorzieners rekenen een tarief wanneer de auto op een laadpaal is aangesloten ook nadat de auto volledig is opgeladen. In dat geval kost het aanvullend parkeren extra geld. Ik denk dat de laadpaalklever dan snel weg is. Wordt de laadpaalklever dan een uitstervende soort?

Vragen?

Neem contact op met de specialisten van de sectie verkeersstrafrecht.

Ik ga contact opnemen

Over de blogger
Jeroen van Kollenburg

Jeroen geeft als salary-partner leiding aan de sectie arbeidsrecht. Hij adviseert onder meer over complexe ontslagkwesties, (internationale) reorganisaties, medezeggenschap en overtreding van arbeidsomstandighedenwetgeving.

Meer artikelen van Jeroen van Kollenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.