Een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht? Dit zijn uw rechten!

21 aug 2018 Nieuwsbrief Yannick Willems

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
De vakantieperiode ligt alweer (bijna) achter ons. Had u een vliegreis geboekt? Dan is de reis hopelijk vlotjes verlopen. Deze zomer zag het vliegverkeer zich namelijk geconfronteerd met verschillende incidenten:
 • Een storing die het gehele Belgische luchtruim lam legde;
 • Stakingen van het cabinepersoneel en de piloten bij luchtvaartmaatschappij Ryanair;
 • Een valse bommelding op Eindhoven Airport;
 • Een ontruiming op de luchthaven van Frankfurt omdat een onbevoegde door de beveiliging was geglipt.
Wat zijn in zulke gevallen eigenlijk uw rechten?

Gronden voor verzorging of compensatie

Er zijn drie gronden op basis waarvan voor passagiers recht op ‘verzorging’ of (financiële) compensatie ontstaat, namelijk als sprake is van:
 • Een vertraagde;
 • Een geannuleerde of
 • Een overboekte vlucht.

Recht op verzorging

Het recht op verzorging houdt in dat de luchtvaartmaatschappij vanwege vertraging, annulering of overboeking voor gratis maaltijden en verfrissingen moet zorgen. Het kan ook inhouden dat u door de luchtvaartmaatschappij wordt ‘getrakteerd’ op accommodatie. Dit is afhankelijk van het oponthoud. En in het tijdperk van de smartphones en de tablets klinkt het misschien wat ouderwets, maar ook het plegen van een tweetal telefoongesprekken of versturen van telex-, fax- of e-mailberichten, valt onder het recht op verzorging.

Financiële compensatie

Soms bestaat naast het recht op verzorging ook recht op financiële compensatie. De hoogte van deze compensatie is afhankelijk van de afstand van de vlucht. Bij een geannuleerde vlucht:
 • Tot 1.500 kilometer bedraagt de compensatie € 250;
 • Tussen de 1.500 en 3.500 kilometer bedraagt de compensatie € 400;
 • Boven 3.500 kilometer bedraagt de compensatie € 600.
Biedt de luchtvaartmaatschappij een alternatieve vlucht aan? Dan kunnen deze bedragen (afhankelijk van de daarbij opgelopen vertraging) gehalveerd worden. Is de vlucht (slechts) vertraagd, dan bestaat recht op de hiervoor genoemde compensatie pas als deze vertraging meer dan drie uur duurt. Duurt de vertraging meer dan vijf uur? Dan kunt u ook om terugbetaling van het vliegticket vragen.

Vertraging

Of gesproken kan worden van vertraging is afhankelijk van de duur van het oponthoud en de afstand van de vlucht:
 • Een vlucht van 1.500 km is vertraagd als deze twee uur later vertrekt;
 • Een vlucht binnen Europa of een vlucht tussen 1.500 en 3.500 km is vertraagd als deze drie uur later vertrekt;
 • Voor al de overige vluchten geldt dat deze is vertraagd als deze vier uur later vertrekt.

Annulering

Wordt een vlucht door de luchtvaartmaatschappij geannuleerd? Bijvoorbeeld door een staking van het cabinepersoneel en de piloten, zoals in het geval van Ryanair? Dan kunt u aanspraak maken op een alternatieve vlucht of afzien van de reis en volledige terugbetaling van uw vliegticket vragen. Het moment waarop de luchtvaartmaatschappij de annulering heeft gemeld speelt daarbij een belangrijke rol. Zo heeft u bijvoorbeeld geen recht op financiële compensatie als de luchtvaartmaatschappij de annulering ten minste twee weken voor de vlucht aan u heeft gemeld.

Overboeking

Het zal u maar gebeuren: op weg naar de gate komt u erachter dat de vlucht overboekt is. Als een luchtvaartmaatschappij voorziet dat een vlucht overboekt dreigt te raken, zal zij passagiers met bepaalde voordelen proberen te bewegen voor een andere vlucht te kiezen. Op het moment dat niemand zich vrijwillig meldt, kan de luchtvaartmaatschappij u de toegang tot de vlucht weigeren. In die gevallen heeft u (vaak) wel recht op financiële compensatie en het recht op verzorging.

Niet altijd recht op compensatie

Niet in alle gevallen is een annulering, vertraging of overboeking toe te schrijven aan een luchtvaartmaatschappij. Als sprake is van politieke onstabiliteit, hele slechte weersomstandigheden of bijvoorbeeld beveiligingsproblemen is er sprake van zogeheten ‘buitengewone omstandigheden’. U heeft dan geen recht op compensatie. De sluiting van het Belgische luchtruim door een probleem met de data van vluchtgegevens afgelopen zomer is bijvoorbeeld zo’n buitengewone omstandigheid. Technische problemen aan vliegtuigen of stakingen van het eigen personeel, zoals bij Ryanair, vallen daar meestal niet onder.

Conclusie

Of u recht heeft op (financiële) compensatie is afhankelijk van uw situatie. Het kan lonen om zelf de claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij, maar het lijkt erop dat vooral budgetluchtvaartmaatschappijen een ontmoedigingsbeleid hanteren waarbij passagiers van het spreekwoordelijke kastje naar de muur worden gestuurd. U kunt ook uw toevlucht zoeken bij een van de vele claimorganisaties. Dat kost u wel een gedeelte van de compensatie als de claim wordt gehonoreerd. Fotocredits: Adobe Stock / Jacob Lund

Over de blogger
Yannick Willems

Yannick is gespecialiseerd in het vastgoed- en ondernemingsrecht. Hij heeft ervaring met het opzetten van samenwerkingen en ondernemingen, maar houdt zich ook bezig met conflicten binnen ondernemingen.

Meer artikelen van Yannick Willems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.