Voorkom letsel, kijk uit met vuurwerk

27 dec 2016 Letselschaderecht Jolanda Broeders

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Het einde van het jaar wordt gevierd met veel oliebollen, champagne en natuurlijk vuurwerk. Ook dit jaar zal Nederland weer knallend het jaar uitgaan. Vuurwerk kan mooi en leuk zijn, maar brengt ook risico’s met zich mee. Ieder jaar vinden er weer talloze vuurwerkongevallen plaats. Een vuurwerkongeval kan ontstaan door onvoorzichtigheid bij het afsteken van vuurwerk, roekeloos omgaan met vuurpijlen, rotjes, strijkers en ander zwaar knalvuurwerk. Wat kunt u doen als u het slachtoffer bent van een vuurwerkongeval?

Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2015/2016

Op 31 december 2015 en 1 januari 2016 zijn er in totaal 482 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Meer dan de helft van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar. Opvallend is dat bijna de helft van de slachtoffers het vuurwerk niet zelf had afgestoken, maar een omstander was. Gelukkig zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen. De meest voorkomende letsels bij vuurwerkongevallen zijn:
  • Brandwonden;
  • Oogletsel;
  • Hand- en/of vingerletsel.

Casus vuurwerkongeval

Eén van mijn cliënten was afgelopen jaarwisseling het slachtoffer van een vuurwerkongeval. Er werd een zogenaamde “cakebox” met 36 vuurpijlen afgeschoten. De eerste paar vuurpijlen schoten de lucht in. De cakebox stond echter niet stabiel genoeg en is na de eerste paar pijlen omgevallen. De overige vuurpijlen schoten op de omstanders af. Eén vuurpijl ontplofte precies tussen mijn cliënte en een vriendin van haar in. Mijn cliënte heeft als gevolg van het vuurwerkongeval blijvend letsel opgelopen bestaande uit brandwonden op haar borst en gehoorschade. In de zaak van mijn cliënte is de aansprakelijkheid gelukkig erkend. Nu krijgt zij in ieder geval haar schade vergoed.

Letsel door vuurwerk van een ander

Stel: u bent als omstander gewond geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken. Dit betekent niet automatisch dat u de schade kunt verhalen op degene die het vuurwerk heeft afgestoken. Rond de jaarwisseling wordt er vuurwerk afgestoken op straat. Dit gebeurt ieder jaar en dit is voor iedereen bekend. Als u op straat rondloopt, heeft u net als iedereen kans dat u gewond raakt. U kunt de schade verhalen als degene die het vuurwerk heeft afgestoken, onrechtmatig heeft gehandeld. U moet het onrechtmatig/onzorgvuldig handelen van diegene wel kunnen bewijzen. Het is daarom belangrijk dat u na een vuurwerkongeval zoveel mogelijk bewijs verzamelt. Voorbeelden van bewijsmateriaal zijn:
  • Foto’s en filmpjes;
  • Contactgegevens van de getuigen;
  • Verklaringen van getuigen (vraag of de getuigen hun verklaring zo snel mogelijk, het liefst direct, willen opschrijven);
  • Restanten van het ontplofte vuurwerk (dat u heeft verwond);
  • Bezoek altijd een arts, ook bij lichte verwondingen, en zorg dat uw verwondingen in uw medisch dossier worden opgenomen.

Letsel door gebrekkig vuurwerk

Als u letsel heeft opgelopen door gebrekkig vuurwerk, is het mogelijk om de fabrikant of de leverancier van het vuurwerk aansprakelijk te stellen. U moet dan kunnen bewijzen dat het vuurwerk gebrekkig is en dat uw letsel door het gebrek is ontstaan. Het is belangrijk om het vuurwerk te bewaren, zodat er onderzoek kan worden gedaan. Het is ook belangrijk om getuigenverklaringen te hebben.

Persoonlijk advies bij vuurwerkongeval

Laten we hopen dat het niet zover zal komen, maar bent u toch slachtoffer geworden van een vuurwerkongeval en wilt u weten wat uw kansen zijn? Neem dan kosteloos telefonisch contact met mij op. Tot slot wens ik u een hele fijne en veilige jaarwisseling! Fotocredits: Romolo Tavani / Fotolia

Over de blogger
Jolanda Broeders

Jolanda werkt sinds 1995 bij AK Advocaten. Haar praktijk bestaat volledig uit letselschadezaken.

Meer artikelen van Jolanda Broeders
Jolanda Broeders Letselschadeadvocaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.