Voortzetting huur door kind na overlijden ouder: verhuurder zeker niet kansloos!

25 mrt 2014 Vastgoedrecht AK Advocaten

N.b. Dit artikel is meer dan een jaar geleden voor het laatst gewijzigd. De informatie kan verouderd zijn.
Als de huurder overlijdt dan willen meerderjarige kinderen, die het nest niet hebben verlaten, nog wel eens de huur van een woning voortzetten. Dat kan zijn omdat zij een bijzondere band hebben met het huis en de woonomgeving of omdat zij willen niet wachten op een beschikbare sociale huurwoning. Een onwenselijke situatie, maar gelukkig bent u als verhuurder niet kansloos!

Voortzetting huur onwenselijk

Voor verhuurders is het meestal onwenselijk dat een ander de huurovereenkomst voortzet. U heeft deze huurder immers niet zelf gekozen, waardoor u niet weet wat voor vlees u in de kuip heeft. Bovendien wordt de huurovereenkomst voortgezet met een nieuwe huurder, maar tegen de oude huurprijs die waarschijnlijk niet of in ieder geval minder rendabel is. Zo zijn in de rechtspraak voorbeelden te vinden van appartementen in het centrum van Amsterdam die voor ongeveer tweehonderd euro per maand worden verhuurd. Voor woningcorporaties is dit ook vervelend omdat het toewijzingssysteem, dat is gebaseerd op inschrijfduur, hiermee wordt doorkruist. Andere woningzoekenden worden hier het slachtoffer van.

Verhuurders sterk met juiste juridische advies

De gevolgen van voortzetting van de huur door een kind zijn dus groot. Verhuurders denken regelmatig – ten onrechte! – dat zij vast zitten aan een persoon die na overlijden de huur wil voortzetten. Zeker indien die medebewoner er al jaren en jaren woont. Met het juiste juridische advies is echter veelal te voorkomen dat de huur kan worden voortgezet. Op grond van de wet kan een persoon de huur na overlijden van de huurder voortzetten mits hij in de woning zijn hoofdverblijf heeft en met de huurder een duurzame gemeenschappelijke huishouding vormde. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kan hij de huur zes maanden voortzetten en binnen die zes maanden bij de rechter vorderen om de huur te mogen voortzetten. In de praktijk strandt een vordering van degene die de huur wil voortzetten meestal op de eis van ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’. Uit de rechtspraak volgt namelijk dat alleen onder bijzondere omstandigheden sprake kan zijn een duurzame gemeenschappelijke huishouding tussen ouder en kind.

Niet toegeven aan verzoek tot voortzetting

Als verhuurder hoeft u dus niet snel toe te geven aan een verzoek om voortzetting van de huur door een kind na overlijden van de huurder. AK Advocaten kent de meest recente jurisprudentie met betrekking tot duurzame gemeenschappelijke huishouding en wij helpen u dan ook graag met een adequaat advies.

Over de blogger
AK Advocaten

AK Advocaten is één van de grotere advocatenkantoren in West-Brabant. Een sterk kantoor wordt gedragen door een team van sterke individuen.

Meer artikelen van AK Advocaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.